8 Filmi ile Nuri Bilge Ceylan

1959 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Çocukluğu ise babasının memleketi Çanakkale’de geçmiştir. Mühendislik bölümünü bitiren Ceylan, daha sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde sinema üzerine yüksek lisans yaparak kendini bulduğu alana yönelmiştir.

Kısa film çekerek yönetmen hayatına başlayan Ceylan, “Koza” adlı kısa filmiyle adını duyurmaya başlamıştır.

Uluslararası film festivallerinde çektiği filmler ödül almıştır. En iyi film, en iyi görüntü yönetmeni dallarında ödül sahibi olan Nuri Bilge Ceylan’ın filmlerini kronolojik olarak sizlerle paylaşıyorum.

1. Kasaba

Kasaba

Nuri Bilge Ceylan’ın ilk uzun metrajlı filmi. Filmde durağan bir kasaba hayatını anlatmaya çalışır Nuri Bilge. Kasaba hayatının tekdüzeliği, fakirliği, insanların ruh hali yansıtılmaya çalışılmıştır.

Filmin çekimlerinde tek sabit olan bir mevsime rastlamak zor. Her mevsimin izlerini filmde buluruz. Bu da kasaba hayatının bütün mevsimlere yansıyan durumunu açıklamaya çalışılır.

Mehmet Emin Toprak‘ın (Saffet) başrol oynadığı film, Nuri Bilge Ceylan’ın ilk filmi olması sebebiyle izleyiciler tarafından birtakım eleştirilere maruz kalsa da izlenmeye değer.

IMDb: 7.2

2. Mayıs Sıkıntısı

Mayıs Sıkıntısı

Koza, Kasaba, Mayıs Sıkıntısı üçlemesinin son filmi. Bu filmde de, Kasaba filminde rol alan bazı oyuncuların yüzlerini görürüz.

Ayrıca filmde ilgi çekici bir nokta da, Nuri Bilge Ceylan’ın annesinin babasının ve bazı diğer yakınlarının da rol alması.

Memleketi Çanakkale’de çekilen bu film, kendi hayatından da izler taşır. Yurt dışından gelen Muzaffer’in memleketi Çanakkale’de film çekme isteğini anlatır. Bilge Ceylan kendi film çekme deneyimini pek özdeşleşebileceğimiz bir karakter olmayan Muzaffer üzerinden yansıtır. Burada tanıştığı küçük bir çocuk ona kendini, saflığını sorgulatır.

IMDb: 7.6

3. Uzak

Uzak

Nuri Bilge Ceylan’ın bulunduğu yerden dışarıya İstanbul’a açıldığı filmdir. Nuri Bilge Ceylan, filmin senaryosunu yazıp filmi yönettiği gibi görüntü yönetmenliğini de kendisi yapmıştır.

Film 2 adamın hikayesi gibidir ve birbirinden zıt olmasa da ayrı hikayelerdir. Hayattaki hedeflerine başaramayan ve uzaklara gitmeyi hedefleyen Mahmut ile İstanbul’a hayallerini gerçekleştirmek için çalışmak için gelen Yusuf’un hikayesi anlatılır. Karlı bir İstanbul’u resmeden Ceylan, oyuncuların yüzlerindeki o soğukluğu da başarıyla yansıtmıştır.

Büyüdükçe, yaşlandıkça hayatımızın her yerine giriyor bu kelime: Uzak…

Her seyden uzak kalmak, uzak durmak, uzaklaşmak …

IMDb: 7.7

4. İklimler

İklimler

Filmin başrolündeki isimler Nuri Bilge Ceylan (İsa) ve eşi Ebru Ceylan (Bahar).

Filmde kadın erkek iliskileri anlatılmaya çalışılır. Ancak bu iliski anlatılırken taraf tutan bir anlayışa girmez Nuri Bilge. İlişkilerdeki otorite kavramını yıkmaya çalışır veya ilişkilerde otorite diye bir kavramının olmayacağını anlatır.

Filmde İsa aklı ve bencilliği temsil ederken, Bahar duygusallığı temsil ediyor. İsa’nın başkasının hayatına nüfuz etme isteği, ilişkilerdeki gel-git tavırları vasat üstü sayılabilecek bir oyunculukla izleyiciye yansıtılıyor.

“İnsanlar basit nedenlerle mutlu daha basit nedenlerle mutsuz olacak şekilde yaratılmışlardır.”

IMDb: 7.3

5. Üç Maymun

Üç Maymun

Film Türkiye-İtalya-Fransa ortak yapımı.

Başrollerini diğer filmlere göre farklı seçen Nuri Bilge Ceylan, filminde aile içinde zaafları bulunan insanları resmeder. Yalanlar, bilinen gerçekler, saklanılsa da ortaya çıkan acılar ve bütün bunlara rağmen ayakta bir arada durmaya çalışan kişileri anlatır.

Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ercan Kesal gibi oyuncuların başrolü paylaştığı film, 2008 yılında Cannes Film festivalinde “en iyi yönetmen ödülüne” layık görüldü. 

IMDb: 7.6

6. Bir Zamanlar Anadolu’da

Bir Zamanlar Anadolu’da

Basrollerinde Yılmaz Erdogan, Taner Birsel, Ahmet Mümtaz Taylan gibi yıldızlar topluluğunun bulunduğu film, Nuri Bilge Ceylan’ın zirveye adım adım çıktığı filmi sayılabilir. 

Anadolu’nun bir kasabasında bozkırın ortasında gerçekleşen bir cinayeti çözmeye çalışan kişilerin hikayesidir. Köy sıcaklığı, bürokrasi eleştirisi filmde göze çarpan unsurlardır.

Bazı sahnelerdeki sıcaklık seyirciye o kadar geçmiştir ki, eleştirmenler, yorumcular sık sık bu sahneleri paylaşarak filmin tadını izleyemeyenlere yansıtır.

“Muhtarın evindeki yemek sahnesi bile defalarca izlenmeye değer.”

IMDb: 7.8

7. Kış Uykusu

Kış Uykusu

Haluk Bilginer’in Nuri Bilge Ceylan’la bir arada olmasının sonuçları muazzam bir filmde hayat bulmuş diyebiliriz.

Aydın rolünde karşımıza çıkan Haluk Bilginer emekli bir tiyatrocudur. Kapadokya’da yaşamını zorluklar içerisinde sürdürmektedir. İnsanlara olan ön yargısı, tahammülsüzlüğü, sözcüklerine yansır. Hayalkırıklığı ve ikilem arasında eşi Nihal’e de hayatı zorlaştırmaktadır.

Bazı sahneleri anlamak için birden fazla kez izlemeniz gerekebilir ancak filmin suresinin uzun oluşu sizi korkutmasın. Kapadokya’nın kışını izlerken zaman kar gibi eriyip gidiyor…

IMDb: 8.2

8. Ahlat Ağacı

Ahlat Ağacı

Nuri Bilge Ceylan’ın son ve zirve filmi denilebilir. Filmlerinde karakterlere ve çevre çekim tekniğine önem veren Ceylan bu filmde de bunu başarmış. Doğu Demirkol (Sinan) edebiyat bitirmiş ve yazdığı kitabı bastırmak için köyüne dönmüştür. Kitabı bastırma çabalarının yaninda babası İdris (Murat Cemcir) ile uğraşmaktadır. İdris toplumun dışında yaşayan biridir ve aykırı bir karakterdir. Filmi için şu cümleleri kullanmıştır Nuri Bilge Ceylan:

Sevelim veya sevmeyelim, bazı özelliklerimizi babalarımızdan alırız. Zayıflıklarımızı, alışkanlıklarımızı ve daha birçok şeyi.. Film, babanın ve oğlunun aynı kaderi paylaşmasıyla oluşan kısır döngüyü, acı veren deneyimlerden oluşan bir seriyle anlatacağız.

IMDb: 8.6

Ozan Yılmaz

@ozanyilmaz

  • Bi Küçük Eylül Meselesi

    Son Yılların En Güzel 20 Yerli Aşk Filmi

  • Yerli Sinemadan En İyi 10 Türk Korku Filmi

  • 21. Yüzyılın En Komik 20 Türk Filmi

  • Yüksek Lisans Hakkında 7 Temel Bilgi

  • Akademik Makale Nedir, Nasıl Okunmalı?

  • İlişkinizi Gözden Geçirmenize Neden Olacak 10 Erkek Tipi

  • Tatili Verimli Geçirmek İçin 11 Öneri