Psikoloji Okumayı Düşünenlerin Gözden Geçirmesi Gerekenler ve Öneriler

Psikoloji son yıllarda en çok tercih edilen ve sıralama olarak da göze çarpan bölümlerden biri.

Bir psikoloji öğrencisi olarak ben de daha önce pek çok araştırma yaptım.

Bütün bu araştırmalarla birlikte, bu bölümü okumaya karar vermeden önce dikkat etmeniz gereken önemli hususlara ve bir kaç tavsiyeye yer verdim.

1. Gerçekler

Mezun olunca anında yüksek miktarlar kazanmaya başlayamayacaksınız ne yazık ki. Bunun bilincinde olmaya çalışın.

Büyük ihtimalle 4 yıllık lisans eğitiminin ardından asgari ücretin biraz daha üstünde bir maaşla çalışmaya başlayacaksınız ve bu da eminim ki çok para kazanacağım hayaline sahip olanların hayallerini yıkacak bir durum olacaktır.

Hayalleriniz “şöyle uzanın çocukluğunuza inelim” iken, kendinizi çocuklarla oyun oynuyor, defterlerine yazı yazarken bulabilirsiniz.

2. Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

Yüksek lisans yapmanın en gerekli olduğu bölümlerden biri de psikolojidir. Yüksek lisans bir alanda uzmanlaşmak açısından oldukça gerekli.

Eğer işin maddi boyutuna da bakacak olursak, yüksek lisans yapıp o alanda uzmanlaştığınızda, umut ettiğiniz parayı kazanmanız daha kolaylaşıyor.

Pek çok üniversite klinik ve sosyal psikoloji alanlarında 2 yıllık yüksek lisans programı açmakta, bunlar için de belirli bir ortalamaya, ALES ve YDS puanına ihtiyacınız olacak. Tamam yüksek lisans yapacağım demekle de bitmiyor ne yazık ki.

3. Yabancı Dil

Yabancı Dil

Psikoloji Türkiye’de kendine daha yeni yeni gelişim imkanı bulmaya başlamış olduğundan ötürü, kaynakların çoğu yabancı dillerde. Pek çok üniversitenin psikoloji programlarında %30 ve %100 olmak üzere İngilizce eğitim veriliyor.

Eğer diliniz yeterli değilse 1 yıl da hazırlık okumak durumunda kalıyorsunuz. Bu da ister istemez eğitiminizi 5 yıla çıkarıyor. Diğer yıllarda bazı derslerinizin de tamamıyla İngilizce anlatılacağını bilmek eminim ki sizin için faydalı olacaktır.

4. Kitap Okumak

Kitap Okumak

Ben bu bölüme başlamadan önce bir psikologa bölüm hakkında danıştığımda bana kitap okumamı ve dilimin iyi olmasını önermişti. Bu alanın en önemli gerekliliklerinden biri de okuyabilmektir.

Okuyabilmek diye niteliyorum çünkü eğer okuyamıyorsanız veya okuduğunuzu anlamlandıramıyorsanız, ilerlemeniz çok güçleşecektir. Malumunuzdur ki, psikoloji insan üzerine bir bilim ve her gün değişiklikler artıyor, gündemi sürekli takip edebilmeli ve geriye dönük teoremlere dair kitaplar okumanız gerekiyor.

5. Suistimal

psikolog

En çok suistimal edilen mesleklerden biri de psikologluktur. Ücretli bir eğitim programı alınca kendini psikolog ilan eden çok fazla insan var. Ve ne yazık ki, eğer haberleri takip ediyorsanız bu insanlar televizyon karşısında psikolog unvanını da fütursuzca kullanıyor.

Psikolog olabilmek için 4 yıllık lisans eğitimi gereklidir. Bu eğitim de psikoloji bölümlerince sağlanır. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık ise ayrı bir bölümdür. Meslek içinde bu gibi suistimaller de ne yazık ki oldukça fazla. Son zamanlarda meslek yasasıyla ilgili çalışmalar yapılsa da bu da göz önünde bulundurulması gereken bir husus.

6. Dinleyebilmek

Dinlemek

Eğer etrafınıza dikkatlice bakarsanız insanların genelde anlatmak üzerine kurulu olduğunu fark edeceksiniz. Anlattıklarınıza dair karşı taraftan dönüş alamadığınız anlar eminim ki çok olmuştur. Bu dinleyebilme yetisinden kaynaklanıyor.

Karşınızdaki insanın anlattıkları sizin için önemli olmalı, onu pür dikkat dinleyebilmelisiniz. Eğer sadece anlatmak üzerine yoğunlaşırsanız, karşınızdaki insanın problemini netçe kavrayamayacaksınız bu nedenle verimli çözüm yolları üretemeyeceksinizdir.

Bazı Önemli Öneriler

1. Tutkulu Olun

Tutkulu olmak

Bu gerek bölüm açısından, gerekse meslek açısından hayatınızda bulundurmanız gereken özelliklerden biri. Sadece meslek açısından bakmasak bile, yaşamınızda yapacağınız her şeyi istekle yapmalısınız.

Eğer bu bölüme yalnızca para kazanmak veya bir iş sahibi olabilmek için gelirseniz, muhtemelen ne arzuladığınız paraya ulaşabileceksiniz, ne de keyifli vakit geçirebileceksiniz. Çünkü çok emek vermeniz gerekecek. Her gün uyandığınızda öğreneceğiniz veya yapacağınız şeyleri güçlü bir istekle yapmanız gerekir.

2. Üniversite Seçimi

Üniversite

Gideceğiniz okuldaki psikoloji bölümünün köklü olup olmadığına ve okuyacağınız ilde bölüme dair etkinliklerin, eğitimlerin ne sıklıkla yapıldığına dikkat etmelisiniz.

Önerim, okuyacağınız ilde TPD (Türk Psikologları Derneği) şubesi olup olmadığını araştırmanız yönündedir. Çünkü dernek, öğrenciler için de çok güzel eğitimler, konferanslar düzenleyebiliyor. Ve diğer açıdan da öğretmenleriniz, okuldaki gelişmişlik, Erasmus vb. gibi imkanlar sizin geleceğiniz açısından oldukça önem arz ediyor.

Psikoloji özel sektörde gelişim gösteren bir alan olduğundan mütevellit, okul büyük önem arz etmektedir.

3. İyi Bir Gözlemci Olun

Gözlem

Bir diğer önemli özellik ise, her daim gözlem yapabiliyor olmanızdır. Karşınıza gelen insanı en baştan itibaren titizlikle inceleyip, karakterine, zevklerine, hassas noktalarına dair ipuçları bulabilmeniz gerekmektedir.

Bir anlamda etrafınıza dikkat edip gözlerinizi açık tutmanız gerekmektedir. Örneğin karşınıza bir çocuk geldiğinde, kapıdan girerkenki tavrı bile onunla iletişiminiz ve size güven duyabilmesi açısından oldukça gereklidir. Farkında olmak, gözlemek ve diğer pek çok hususta meslek için büyük önem arz etmektedir.

4. Beklentinizi Alçak Tutun

Bunu üzülerek belirtmeliyim ki umut ettiğiniz pek çok şeye ulaşamayacaksınız. Aldığınız eğitim de size yeterli gelmeyecek ne yazık ki.

Yani umudunuz deney yapmak, psikolojinin bütün derinliklerini öğrenmek, o konuda tamamıyla bilgi sahibi olmaksa, ne yazık ki sadece okulun verdiği eğitimle buna ulaşamayacaksınız. Üzerine çok şey koymanız, çok şey okumanız gerekecek. Okulda size sadece temel eğitim verilecek. Eğer o konu ilginizi çekiyorsa siz kendi çabanızla uğraşmak zorundasınız.

5. Aktif Olun

Okulu çok iyi bir ortalamayla bitirmek elbette çok önemli ama ne yazık ki yeterli değil. Hemen hemen her konuda fikir sahibi olmanız, gelişmeleri takip etmeniz gerekiyor.

Örneğin Türk Psikologları Derneği gibi alanda uzman bir dernekle ilgili olmanız, henüz öğrenciyken bile size çok katkı sağlayacaktır. Sosyal sorumluluk projelerinde veya ilginizi çeken alanlarda katılımınız, ilginiz olması sizin için oldukça gereklidir.

Özetlemek gerekirse, eğer sadece okulu bitirmek için gelecekseniz, mezun olduktan sonra iş bulmanız çok güç olacaktır.

6. Kendinize Güvenin

Eğer daha ileri aşamaya bakacak olursak, mesleki açıdan karşınıza gelebilecek en büyük sorunu hayal edin. Bununla baş edebilecek misiniz? Buna rağmen yine de devam etmek istiyor musunuz?

Sağlam sinirleriniz olması gerekiyor. Bazı durumlarda söylenecek hiçbir şey bulamayabiliyorsunuz ve ne kadar çabalarsanız çabalayın hiçbir gelişme gözlenmeyen durumlarla da karşı karşıya kalabilirsiniz.

Eğer tüm bunlara rağmen sürdürmek istiyorsanız, benim fikrimce en keyifli bölümlerden ve kendinize en çok şey öğretebileceğiniz mesleklerden birini seçtiniz.

Beyza Afşar

instagram.com/cehovumsu

@beyzaafsar

  • Psikoloğa Gitmeden Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Davranış Değişiminin 10 Temel Kuralı

  • Ağaçlara Çaput Bağlamak

    Yaygın Olarak İnanılan 8 Batıl İnanç

  • Charles Bonnet Sendromu

    İnsan Psikolojisinin 20 Değişik Özelliği

  • CWUR’e Göre Dünyanın En İyi 15 Üniversitesi

  • Kendini Gerçekleştiren İnsanların 10 Özelliği

  • psikoloji savunma mekanizmaları

    Sık Kullandığımız 12 Savunma Mekanizması