Özgüven Artırmanın 7 Yolu

Özgüven genel anlamda “kişinin kendine olan güveni” şeklinde tanımlanır.

Yeni tanıştığımız biriyle sohbet ederken, kalabalık bir gruba hitap ederken, sunum yaparken veyahut en basitinden okulda tahtaya çıktığımızda ufak çaplı heyecanlanmalar yaşayabiliriz doğal olarak.

Ama bu heyecanlanmaların gerisinden sıcak sıcak terleme, ses titremesi, kalp atış seviyesinin normalin üstüne çıkması gibi durumlar geliyor ise evet özgüven problemimiz var demektir.

Böyle bir durumla karşılaştığımızda yapacağımız ilk şey derin derin nefes almak olmalıdır. Oksijenle tekrardan karşılaşan beyin şimdi ne yapacağını bilir durumda. 🙂

Derin bir nefes alıp başlayalım o zaman.

1. Küçük Hedefler Edin

Küçük Hedefler Edin

İlk olarak kendimize küçük bir hedef belirliyoruz. Küçük hedeflerle başlayalım ki büyük hedeflere cesaretimiz olsun.

Örneğin; “çok istediğim bilgisayar için bu hafta xxx lira biriktireceğim.” Ya da “kilo vermek için tadına bayıldığım tatlılarla en azından bir süreliğine vedalaşmam lazım.”

Hedefler küçük evet. Bize yalnızca bu hedefleri gerçekleştirmek kalıyor. Gerçekleştirdiğimiz her hedef bizi bir sonrakine götürecek. Başarabildiğimizi görmek, kendimize inanmamızı sağlayacak ve büyük hedeflere emin adımlarla gidebileceğiz.

2. Ben Yapamam Deme

Ben Yapamam Deme

Ben yaparım! Hatta var ya en güzel ben yaparım.

İş kendimize inanmakla başlıyor. Hiçbir bilim insanının eline doğuştan sertifika verilmedi. Sen insanlığa yararlı buluşlarda bulunacaksın denilmedi. Her biri deneyerek zaman zaman yanılarak ama asla vazgeçmeyerek başardı.

Bu durumda kendi kendimizin destekçisi olacağız. Zaman zaman yanımızda kimse olmayacak, kimse bizim sırtımızı sıvazlayıp aferin demeyecek belki ama buna inanacağız. Başardığımızda ise zaten kimsenin sırtımızı sıvazlamasına ihtiyacımız kalmayacak. Bu yolu ben geldim! Bunu ben başardım!

3. Negatif Kelimelerden Uzak Dur

Negatif Kelimelerden Uzak Dur

Hani bazen, bazı insanlar vardır insanın enerjisini sömürür, ruhunu daraltır, anında kötü düşüncelere sürükler. Çevremizde böyle olan kim varsa özür dileyerek hayatımızdan çıkarıyoruz.

Bizim formülümüz pozitif düşüncelerden oluşuyor çünkü. Hiç kimse senden önemli değil. onun için DİK DUR VE GÜLÜMSE.

4. Bir Konu Hakkında Bilgi Sahibi Ol

Bir Konu Hakkında Bilgi Sahibi Ol

Arkadaş ortamında olsun, iş yemeğinde olsun illa ki hepimizin konuşulan konuya Fransız kalmışlığı oluyordur.

Herkes o konu hakkında bir fikir sahibiyken sen ‘bu muhabbet de sıktı, bitsede gitsem’ modundasındır. O anlar adeta işkencedir…

İşte bunu yaşamamak, bulunduğumuz ortama uyum sağlamak ve bulunduğumuz ortamda ön plana çıkmak için hemen kendimize bir şey buluyoruz! Örneğin caz müzik. Nerede doğdu, ilk kim söyledi, sanatçıları kimler…

Kısacası caz müziğin tarihçesini öğreniyoruz. Böylelikle bulunduğumuz ortamda hem söz sahibi olabileceğiz, hem de kendimizi geliştireceğiz fena mı?

5. Bağırarak Kitap veya Şiir Oku

Kitap veya Şiir Oku

Temel özgüven problemlerinin başında insanın kendisini beğenmemesi gelir. “Keşke biraz daha zayıf olsam”, “keşke burnum daha küçük olsa”, “keşke sesim güzel olsa”…

Bu gibi hayıflanmalar insanı özgüvensizliğe sürükler. Bir yerden sonra kendimizi ‘KENDİMİZ’ olarak kabul etmemiz, en kaba tabiriyle kendimize tahammül etmemiz gerekir. Bunun için alalım elimize kitaplarımızı, başlayalım yüksek sesle okumaya. Sıkılana kadar, sesimiz kısılana kadar, komşular bizden rahatsız oluncaya kadar bağıra bağıra okuyalım. Kendi sesimize alışalım, onu özümseyelim.

6. Kendinle Dalga Geç

Kendinle Dalga Geç

Belki şu anlık mantıklı gelmeyebilir bu söylediğim ama deneyince göreceğiz faydasını.

Bir konuşma yapmamız gerekiyor, zaten heyecandan kalbimiz yerinden çıkacak, akan terler, titreyen sesler… Üstüne bir de sahneye çıkarken ayağımız takıldı! Bitti değil mi o an? Bir daha geri dönüşü yok. REZİL OLDUK!

Hayır olmadık. Toparlıyoruz hemen kendimizi. Düzeltiyoruz üstümüzü başımızı. Başkalarına fırsat vermeden başlıyoruz kendimizle dalga geçmeye “ah bugün de sakarlığım üstümde”, “hafiften düşüyordum ama ucuz yırttım” vs.

Bu hem ortamı yumuşatacak, hem de kendimizi toparlamamız için bize zaman tanıyacaktır.

7. Birini örnek Al

Birini örnek Al

Kimilerine göre birini örnek almak, o kişinin izinden gitmek acizlik göstergesi olsa da, durum aslında hiçte öyle değil.

Çok ünlü yazarlar, sanatçılar, bilim insanları bile yolun başında kendilerine örnek olacak kişiler seçer ve onun yolundan gider.

Çünkü insan taklitle başlayıp, kendini geliştirdikçe özünü çok daha kolay kavrar, benliğini oturtmuş olur. Tabi bu olay aşırıya kaçmamalıdır. Yalnızca kendi yolumuzu bulana kadar.

Huriye Acar

Dünyayla depar atmayı sevengillerden

@huriyeacar

  • Yüksek Lisans Hakkında 7 Temel Bilgi

  • Akademik Makale Nedir, Nasıl Okunmalı?

  • Bi Küçük Eylül Meselesi

    Son Yılların En Güzel 20 Yerli Aşk Filmi

  • İlişkinizi Gözden Geçirmenize Neden Olacak 10 Erkek Tipi

  • Tatili Verimli Geçirmek İçin 11 Öneri

  • Hayatınızı Kolaylaştıracak 10 Mobil Uygulama

  • Sabahattin Ali

    Sabahattin Ali Kimdir? 5 Maddede Hayatıyla İlgili Bilinmeyenler