Akademik Makale Nedir, Nasıl Okunmalı?

Doğru bilgiye ulaşmanın en sağlıklı yolu akademik makalelerdir. Akademik makaleler kanıtlanmış, bilimsel bilgiler sunar. En doğru bilgiye bu makaleler aracılığıyla ulaşılır.

Haber sitelerinden, pek çok internet sitesinden erişilen bilgiler bilimsel yöntemlerle desteklenmemiş olması nedeniyle güvenilir değildir.

Doğru bilgiye ulaşmanın en elverişli yoluysa, eleştirel düşünceyi bir kenara bırakmadan bu makalelere ulaşmaktır.

1. Neden Makale Okumalıyız?

Günümüzde her yanımız çeşitli bilgilerle donatılmıştır. Fakat buna rağmen, doğru bilgiye erişmekle ya da erişilen bilgiye eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşmakla ilgili yaşanılan problemler çeşitli zorluklara neden olmaktadır.

Alanında uzman olan kişiler tarafından ve çeşitli bilimsel araştırma yöntemleriyle bu konular hakkında yapılan araştırmaların çıktıları olan bilimsel makaleler, kanıtlanmış bilgiye ulaşma konusunda yardımcı olmaktadır.

Fakat göz ardı edilmemesi gereken bir nokta da vardır ki, bir bilginin bir makalede yazıyor olması o bilginin kesinlikle doğru olduğu anlamına gelmemelidir. Bir konuyla ilgili alanyazında çelişkili pek çok bilgi vardır ve bu bilgiler eleştirel düşünceye hizmet etmektedir.

2. Akademik Makalelere Nereden Ulaşılır?

Öncelikli olarak en yaygın kullanılan makale arama motoru Google Scholar’dır.

Scholar’ın arşivi de oldukça geniştir. Karşınıza çıkan arama motoruna arama terimlerinizi, örneğin mutluluk ve egzersizin bağlantısını araştırmak istiyorsanız “mutluluk, egzersiz” şeklinde arayabilirsiniz.

Eğer İngilizce seviyeniz biraz daha iyiyse aramayı İngilizce yapmanızı öneririm. İngilizce yazılmış makale sayısı daha fazla olduğu için daha kapsamlı bilgiye erişmeniz mümkün olacaktır. Pubmed, Sciencedirect, Ulakbilim gibi siteleri kullanabilirsiniz. Ek olarak da yeni keşfettiğim bir site olan LibGen.is kitaplara dahi ulaşmanız açısından çok faydalı olabilir.

3. Akademik Makaleler Hangi Bölümleri İçerir?

Öncelikli olarak her makale bir özet (abstract) bölümü içerir. Bu bölümden makalenin sizin işinize yarayıp yaramayacağını, altında yazan anahtar sözcüklerden de yararlanarak kestirebilirsiniz.

Daha sonrasında o konuya dair daha önceden yapılmış araştırmaların yer aldığı, konuya temelde hakim olmanızı sağlayan giriş (introduction) bölümü yer alır. Giriş bölümü aracılığıyla makalenin temel hipotezine ve araştırdığınız konunun önceki araştırmalarla nasıl incelendiğine ulaşabilirsiniz.

Giriş bölümünü yöntem (method) takip eder. Bu bölümde araştırma eğer görgül bir araştırmaysa, örneğin katılımcıların özellikleri, araştırılan değişkenlerin ölçüm şekli, değişilmenin uygulanma sırası gibi özellikler yer alır.

Yapılan araştırmanın sonuçlarına sonuç (results) bölümünde yer verilir. Bu bölüm ağırlıklı olarak istatistiki verilerden oluşması yönüyle istatistik bilginizin olmasını gerektirebilir.

Daha sonra tartışma (discussion) bölümüyle de, yapılan araştırmanın sınırlılıklarından, alanyazına kazandırdıklarından ya da daha sonra benzer araştırmayı yapacak kişilere verilen önerilerden söz edilir. Son olarak da kaynakça verilir ve makale tamamlanır.

4. Akademik Makale Türleri Nelerdir?

Öncelikle görgül makaleler, bilimsel makalelerdir. Temelde yeni bir araştırma verisi sunar. 2. maddede bulunan bölümler görgül makalelerin bölümleridir ve alanyazına bir yenilik katmayı hedefler. Bu araştırmalar vaka çalışması, korelasyon analizi, deneysel çalışmaları içerebilir.

Gözden geçirme (review) makalelerse o konuda bulunan önceki makalelerin detaylı bir analizini içerir. Review makaleler, o konu hakkında detaylı fikir sahibi olmamızı sağlar.

Metaanaliz makaleleri benzer konularda yapılan farklı araştırma bulgularının üst düzey istatistiki analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmesi ve bir sonuca ulaşılmasıdır.

5. Akademik Makaleler Nasıl Okunmalıdır?

Bu yöntemler öncelikli olarak İngilizce makale okumalarınızda oldukça yardımcı olacaktır ancak elbette çok da uzman olmadığınız bir konu hakkında yaptığınız araştırmalarda da kullanmak sizin için faydalı olacaktır.

Öncelikli olarak özet kısmından makalenin sizin için faydalı olup olmayacağı kararına vardıktan sonra makalenin genel hatlarıyla neyden söz ettiğini anlayabilmek için üstünkörü bir okuma yapabilirsiniz.

Temel bir fikir sahibi olduktan sonra, ikinci okumanızda daha detayına inerek anlamını bilmediğiniz kelimelere bakarak okumak sizin için daha faydalı olacaktır.

Beyza Afşar

instagram.com/cehovumsu

@beyzaafsar

  • Sabahattin Ali

    Sabahattin Ali Kimdir? 5 Maddede Hayatıyla İlgili Bilinmeyenler

  • Bir Garip Şiir Akımı: İkinci Yeni Şairleri

  • Marvel Filmlerini Sevenlerin Beğeneceği 7 Çizgi Roman

  • Hafızalardan Silinmeyen 12 Kitap Karakteri

  • kitap okudukça bilgin artar

    Düzenli Kitap Okumanın Bilimsel 15 Faydası

  • Agatha Christie

    Polisiye Öykü Makinesi Agatha Christie’i Okumayı Düşünenlere 5 Kitap Tavsiyesi

  • Stefan Zweig

    Stefan Zweig Kimdir? – 7 Eserle Stefan Zweig’ı Tanımak