Yüksek Lisans Hakkında 7 Temel Bilgi

Nüfusun artmasıyla birlikte, üniversiteden mezun olan öğrenci sayısının da artmasıyla lisans mezuniyeti iş bulmak için yeterli bir kriter olmamaya başlamaktadır.

Hem alanında uzmanlaşmak isteyen, hem de iş bulma olasılığını arttırmak isteyenler genellikle yüksek lisansa yönelmektedir.

Yüksek lisans konusu nedir, nasıl başvurulur, neler gereklidir gibi çok fazla soruyu içeren derin bir konudur.

1. Yüksek Lisans

Özellikle bir bilim dalında uzmanlaşmak amacıyla yapılır. Yüksek lisans eğitimi ortalama iki yıl sürer ve bitirdiğinizde o bilim alanında uzman olarak anılırsınız.

Yüksek lisans eğitiminin ilk yılında o alanla ilgili dersler alırsınız. İkinci yıldaysa eğer tezli bir programdaysanız tez yazma aşaması vardır.

Yüksek lisans eğitimleri tezli ve tezsiz olmak üzere ikiye ayrılır. Tezsizde adından da anlaşılacağı üzere yalnızca ilk yıl dersleri alırsınız. Tezli yüksek lisans programlarına yerleşmek biraz zor olmakla birlikte, devlet üniversitelerinde ücretsizdir.

2. ALES

Yüksek lisansa kabul şartları arasında okullar arasında değişiklikler olmakla birlikte, genellikle en yüksek oran ALES notunuzdur.

Yüksek lisans puanınızın hesaplanmasında genellikle %50 ALES puanı yer alır. Geriye kalan kısım da yabancı dil puanı, akademik not ortalaması, bilim sınavı, mülakat, niyet mektubu, referans gibi her okulda hepsinin şart olmadığı çok faktörlü bir değerlendirme içerir.

Pek çok okul ALES/GRE/GMAT puanlarını eşdeğer sayar.

3. Yabancı Dil

Genellikle İngilizce dilde eğitim vermeyen bölümlerde dahi standart bir dil puanına ortalama 50-55 olmak üzere sahip olmanız beklenir.

En genel geçeri YDS’dir. Ama bazı okullar Yök Dil, IELTS, TOEFL ya da üniversitenin yabancı diller yüksekokulunun yaptığı sınavları da kabul edebilir; okulun şartlarına bakmalısınız.

IELTS, TOEFL ağırlıklı olarak yurtdışında yüksek lisans düşünenlerin tercih ettiği sınavlardır. Ve listening, speaking, reading ve writing gibi çeşitli bölümlerden oluşur. YDS ve Yök Dil ise ağırlıklı olarak okuduğunu anlama sorularından oluşur.

4. Yüksek Bir Ortalama

Eğer bir bilim dalında yüksek lisans yapmayı planlıyorsanız, işi en baştan sıkı tutmanız gerekir.

Örneğin psikoloji gibi yüksek lisans konusunda özellikle istekli öğrencileri içeren bir bölümde okuyorsanız hiçbir kabul faktörünü göz ardı etmemeniz gerekir.

Bunların içinde de yüksek bir ortalama yer alır. Bir diğer açıdansa transkriptinizde (not döküm belgesi) hangi dersleri aldığınız ve hangi notlarla geçtiğiniz yazacağı için bu sizin mülakatta lehinize veya aleyhinize bir durum oluşturabilir.

5. Mülakat, Bilim Sınavı

Okuldan okula değişmekle birlikte pek çok okulda hiç değilse bu ikisinden biri bulunur.

Bilim sınavında başvurduğunuz alana dair bilgilerinizi ölçen bir sınava tabi tutulursunuz. Mülakattaysa o alana dair bilginiz, ilginiz, o alana uygunluğunuzla ilgili sorular sorulur ve kuruldaki hocaların puanlamasından geçer.

Mülakatta başarılı olmakla ilgili çok çeşitli faktör vardır ama en temel unsurlardan biriyse başvurduğunuz alana hakim olmanızdır.

6. Referans ve Niyet Mektubu

Türkiye’deki üniversitelerde nadiren istenen bu iki mektup türü ağırlıklı olarak yurt dışında bulunan üniversiteler tarafından istenir.

Referans mektubu, sizin özellikleriniz hakkında kendi okulunuzda bulunan öğretim görevlisinden aldığınız mektup türüdür.

Niyet mektubuysa o alanda eğitim görmeye dair motivasyonunuzdan bahsettiğiniz mektup türüdür. Bu mektubun da nasıl yazılabileceğine dair pek çok kaynak mevcuttur; araştırarak yazmanız daha sağlıklı olacaktır.

7. Yüksek Lisans Tercih Sebepleri

Yüksek lisansın tercih edilmesinde en önemli nedenlerden biri de akademisyen olma yolunda önemli bir adım olmasıdır.

Yüksek lisansınızı sürdürürken araştırma görevlisi olma imkanınız vardır, fakat bunun da çeşitli gereklilikleri vardır. O da ayrıca araştırılması gereken bir konudur.

Bir diğer olumlu kılan bir yönüyse yüksek lisans yapan öğrencilere çeşitli kurumlarca burs imkanı sunulmasıdır.

Beyza Afşar

instagram.com/cehovumsu

@beyzaafsar

  • Akademik Makale Nedir, Nasıl Okunmalı?

  • Bi Küçük Eylül Meselesi

    Son Yılların En Güzel 20 Yerli Aşk Filmi

  • İlişkinizi Gözden Geçirmenize Neden Olacak 10 Erkek Tipi

  • Tatili Verimli Geçirmek İçin 11 Öneri

  • Hayatınızı Kolaylaştıracak 10 Mobil Uygulama

  • Sabahattin Ali

    Sabahattin Ali Kimdir? 5 Maddede Hayatıyla İlgili Bilinmeyenler

  • Eisoptrofobi

    Adını Söylemekte İnanılmaz Zorlanacağınız 7 Fobi