İş Hayatında Başarılı Olmanın Yolları: 10 Basit Strateji

İş hayatında başarılı olmak herkesin hayali. Elbette herkes kendi işini kurmayı, kendi işinin patronu olmayı ister. Kim istemez ki?

Bunu başarmak için izlenilebilecek yollar da mevcut. Ancak yine de çoğu insan bir iş kurmaya kalkışmaz bile. Bunun en büyük nedeni kuşkusuz başarısız olma korkusudur.

başarılı olmak

Bazen de tanıdıklarımızın başarısızlığı gözümüzü korkutur. Dürüst olmak gerekirse ben de bir çok kez şirket kurup kapatmak zorunda kaldım. Fakat pes etmeyerek bir şekilde yoluma devam etmeyi bildim.

Hayatta her şey var. Başarısızlık da bunlardan biri. Fakat sonunda başarılı olmak için illa başarısız olmak gerekmiyor.

Başarmış insanları rol model edinmek ve onların stratejilerini uygulamak bize zaman kazandırır. Onlar bizim yerinize başarısız olup, başarının yolunu buldular. Bize de onları taklit etmek kalıyor.

Peki iş hayatında başarılı insanlar tam olarak ne yapıyor? Herkesin bilmediği bir sırrı mı biliyorlar?

Belki…

Belki de aslında oldukça basit yöntemlerle büyütüyorlardır işlerini. Kim bilir?

Şu bir gerçek ki, bir işte tecrübe kazanana kadar o iş gerçekten de bir bilinmez oluyor. Her şey işin içine girdikten sonra açıklığa kavuşuyor. İşte o yüzden zaten başarmış insanlara bakmak bize hız kazandırıyor.

Basit ama etkili yollar size başarıyı getirir. İş hayatında başarılı olmanın yollarından bazıları.

1. İnanın

Klişe bir söz gibi durabilir ancak %100 inanmadan neyi başarabilirsiniz? Eğer başarılı olacağınıza inanmıyorsanız veya başarısız olacağınızı düşünüyorsanız, emin olun düşündüğünüz gibi olacaktır.

Oysa başarmaya inanmak ve bunu arzulamak amacınıza ulaşmak için atılması gereken ilk adımdır.

  • Projeniz gerçeklikten uzak mı? Daha gerçekçi bir forma sokun.
  • Amacınız ulaşılması güç mü duruyor? Onu daraltıp kolaylaştırın.

Beyniniz, amacın ulaşılabilir olduğunu düşünüp ona inanana kadar projeniz üzerinde düzenleme yapın. Unutmayın, sadece başaracağınıza dair bütün benliğinizle inandığınız an başarırsınız.

2. Hazırlıklı Olun

Hem maddi yönden, hem de motivasyon yönünden işlerin her zaman yolunda gitmeyeceğini bilmeniz gerekiyor. Her şey kusursuz planlanmış da olsa, yolunda gitmeyen işler olacak. Hayatın kuralı böyle.

Böyle durumlarda çabuk pes etmeyin. Zorlu dönemi aşana kadar sabredin. Motivasyonunuzu bozmayın ve yolunuza çıkan küçük engellerin sizi hedefinizden alıkoymasına izin vermeyin.

Maddi durumuzu zora sokacak durumlar için fazladan nakit bulundurun. Bunu yapmak mümkün değilse işler yoluna girene kadar projenizi esas gelir kaynağı olarak görmeyin.

Bu durum belki projenizin yavaş ilerlemesine neden olacak ama nakit sıkıntısı yüzünden yolda kalmanızın da önüne geçecektir. Risk almak başarıyı getirebileceği gibi yolun başındayken her şeyin bitmesine de sebep olabilir.

İşinizi hangi koşullarda devam ettirebileceğinizi ancak siz biliyorsunuz. O yüzden alınması gereken riskleri de en iyi siz ayarlayabilirsiniz.

Bunu şu yüzden yazıyorum. Her ay düzenli olarak kira ödeyip, ev geçindirmesi gereken insanlar kendi işlerini kurduklarında sıkıntı çekebiliyorlar. Bir iş her zaman kurulduğu günden itibaren para kazanmaya başlamaz.

Düzenli bir gider varken aylık gelirin olmaması veya yetersiz olması, insanları işlerini kapatıp düzenli maaş alabileceği işlere itmekte. Bunu en iyi siz biliyorsunuz. O yüzden olası durumlara karşı kendinizi hazır tutun.

analiz etmek

3. Analiz Edin

Başarılı insanların oldukça basit yöntemler kullanabileceğini söylemiştim. Bunlardan biri de analiz. Örneğin mevcut müşterilerinizi analiz ederek yeni müşteriler bulabilirsiniz. Müşterilerinize, “bizi nasıl buldunuz?” veya “bize nasıl ulaştınız?” gibi sorular sormak yeni ve daha fazla müşterinin kapılarını açabilir.

Analiz, iş hayatında başarılı olmak için gerçekten çok önemli. Bir çok yere reklam verdiğinizi ama müşterilerinizin sadece bir kaynaktan geldiğini düşünün. Bunun analizini yapmadığınız sürece diğer reklam verdiğiniz mecralara paranız boşa gitmeye devam edecek.

Oysa müşterinize basit bir soru sormak bile size muhteşem bir bilgi verebilir: “Bizi nasıl buldunuz?” Tek bir soru neyin işe yarayıp, neyin yaramadığını gösterebilir. Bu da size uzun bir yolu kısa sürede katettirir.

4. Geri Bildirim Alın

Müşterilere memnuniyet sormak zor iştir. Kötü bir cevap almamak için genelde bunu sormaya çekinir insanlar. Ancak unutmayın. Bizler sadece kötü yorumlardan gelişiriz. İşimizi büyütmenin, hizmetlerimizi mükemmelleştirmenin tek yolu bu.

Müşteri sizinle yaptığı işten memnun kalmamış olabilir. Bu gayet normal bir durum. Bunu ona sormak onun memnuniyetsizliğini artırmaz. Aksine pozitif bir etki bırakabilir. Çünkü müşteriden geri bildirim istemek ona kendini önemli hissettirir. Ayrıca bu, iş işten geçmeden sorunu çözmenize bile olanak sağlayabilir.

Şikayetin sebebini bilmek, en azından bir sonraki müşterinizin de aynı şekilde şikayetçi olmasının önüne geçer. Memnun kalan müşterinin sizi tavsiye etmesi de başka bir artı.

Alabileceğiniz en iyi tavsiyeler müşterilerinizin verdikleridir. Üstelik ücretsizler.

5. Değişiklik Yapmaktan Çekinmeyin

Evet. Yolun başında bir hedef koyduk. Mükemmel de bir plan yaptık. Ama belli ki işler yolunda gitmiyor. Peki mevcut planda ısrar etmek mi kazançlı olacak, yoksa değişiklik yapmak mı?

Pes edin demiyorum. Demek istediğim şey kazandığınız tecrübeyi kullanıp projenizi geliştirmek.

İşin başında çok şey bilmiyordunuz. Yaptığınız plan doğrultusunda işe koyuldunuz. Aradan geçen zaman, size yaptığınız yanlışları veya eksiklikleri göstermekte gecikmediyse şanslısınız. Önemli olan sizin bunu bir başarısızlık olarak değil, güzel bir tecrübe olarak algılamanız.

Şimdi işe başlamadan önce bildiklerinizden dahasını biliyorsunuz. Değişiklik yapmaktan korkmayın. Bunun anlamı her şeyi değiştirmek bile olsa bunu yapın. Çoğu insan verdiği emeklerin boşa gittiğini düşünüp, yapılması gereken köklü değişikliği yapmaz ve kaybeder. Veya tümden kaybetmez belki ama tam potansiyele de ulaşamaz.

Örnek veriyorum. İşiniz için internet sitesi hazırlattınız. Gerçekten de mükemmel bir site oldu. Ama 6 ay sonra sitenin ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılamadığını gördünüz. Hiç aklınıza gelmeyen şeyler, işe giriştikten sonra ortaya çıktı. Bunlar hayati derecede önemliyse, gerekirse o siteyi yeniden tasarlatın ama mevcut vasatlıkta kalmayın.

Bazı köklü değişiklikler her şeye yeniden başlıyormuş hissi verip motivasyon kırıcı olabilir. Ancak işinize devam ettiğiniz sürece yenilikler, değişikliler yapmak zorundasınız. Kendini yenilemeyen her şey yok olmaya mahkumdur. Dünya değiştikçe biz de ona uyum sağlamalıyız.

Doğada en güçlüler değil, en iyi uyum sağlayanlar hayatta kalır.

6. Finansal Kontrolü Sağlayın

Gayet basit bir denklem var. Paranız bitterse işiniz batar. Finansal durum işin varlığı için bu derece hayatiyken bazen önemli fırsatlar da kaçırabilirsiniz. O yüzden bunu dengede tutmanız önemli.

Harcamalarınız yüksekse azaltabilirsiniz. Giderleri kısmanın her zaman bir yolu vardır. Bunu en iyi siz bilirsiniz. Kira masrafı, enerji sarfiyatı veya diğer giderler. İşinizi yapmanıza mani olmayacak şekilde daha uygun alternatifler bulabilirsiniz.

Faturaları zamanında ödeyip cezaya kalmamak, ikinci el ofis eşyaları almak, harcamaları taksitlendirmek gibi bir çok yöntem kullanılabilir.

Büyük, geniş bir ofiste çalışmak güzel ancak paranızı daha çok para getirecek işlere saklamak daha akıllıca olur. Dediğim gibi. Siz zaten yaptığınız harcamaları biliyorsunuz ve bunu nasıl azaltacağınızı da yine siz bulacaksınız.

sosyal medya

7. Sosyal Medyaya Dahil Olun

Günümüzde şirket sahibi olmak çok zor değil. En azından eskiye göre değil. Düşük bütçelerle bile şirketler kuruluyor, internet siteleri hazırlanıyor. Eskiden oldukça maliyetli olan bu işler artık kolaylaştı. Ancak doğal olarak başka şeyler zorlaştı.

Örneğin eskiden şirket sahibi olmak önemli derecede itibar kazandırıyordu. Artık o kadar kazandırmıyor. Açıkcası böylesine yoğun alternatiflerin içinde kimsenin umrumda bile değil sizin şirketiniz.

Ayrıca eskiden insanların size ayıracak zamanı vardı. Artık o da yok. Herkes hiç olmadığı kadar meşgul. Kimse alışverişe bile gitmiyor. Elinde telefonla siparişini veriyor, alışverişini yapıyor. 3 saniyede açılmayan siteyi bile kapatıp diğer alternatife bakıyorlar. Artık zaman böyle.

Şu bir gerçek ki, işini internete taşıyamamış şirketler ömrünü tamamlamak üzere.

Hem sadece internette olmak da yetmiyor artık. Ünlü araba markası “geçmişten günümüze en iyi falanca araba modelleri” diye içerik hazırlıyor. Bir cep telefonu markası “gelmiş geçmiş en iyi falanca cep telefonu” diye liste yapıyor. İnsanlar bunları bankada sıra beklerken veya otobüsle işe giderken okuyor.

İnsanların size vakit ayıracak zamanı yok demiştim. Doğru. Şimdi siz onların hayatlarına dahil olacaksınız. Sosyal medyada bu iş için ideal. Herkes orada çünkü.

Benim işim sosyal medyaya uygun değil demeyin. Sizinle aynı işi yapan rakibinize bakın. Eminim Instagram, Facebook veya Twitter’dan en az birini aktif olarak kullanıyordur.

Hedef kitlenizin ilgisini çeken bir şey paylaştığınızda başarınız da katlanacak. Bir kişinin gönderinizi beğenmesi veya paylaşması arkadaş listesindeki bir çok insanın sizden haberdar olması demek.

8. İşinizin Kıymetini Bilin

İşiniz para kazanmaya başladıysa bunun değerini bilin. Size para kazandıran arabanız mı? Ona harcama yapmaktan çekinmeyin. Bütün yükü çeken elemanlarınız mı? Onları kaybetmemeye çalışın.

Zamanında kendi işini kapatmış, şimdi başkasının işinde çalışan tanıdıklarım var. Keşke zamanında değerini bilseydim diyorlar. Siz böyle bir hataya düşmeyin. İşiniz bugün para getirirken onun değerini bilin ve onu yarın da ayakta tutmaya çalışın.

İşinizi bir kaç yıl sonra satarım diyerek kurmayın. Etrafınıza bakın. Kaç tane iş kar edilerek satılıyorken, kaç tanesi batarak kapanıyor? İşinizi yönetirken kazanacağınız paradan daha fazlasını, onu yarı yolda satarak kazanamazsınız. O yüzden onun değerini bilin ve onu, sizden sonra çocuklarınızın da yönetebileceği kadar uzun yaşayacak derecede inşaa edin.

9. Dürüst Olun

Az da kazansanız dürüst çalışın. Biliyorum rakipleriniz satış yapabilmek için yalan söylemekten çekinmiyor. Ancak unutmayın bu onların aldığı bir risk.

İnsanlar bildikleri ve güvendikleri kimselerden alışveriş yapmaya meyillidirler. Uzun vadeli kazanç için dürüstlükten ödün vermeyin. Potansiyel müşterilerinize bir şey satmadan önce onların güvenini kazanıp, onlarla iyi ilişkiler kurun. Faaliyet alanıza göre onları sosyal medyada, fuarlarda veya başka mecralarda bulabilirsiniz.

Dürüst olmak bir şey kazandırmadı diyelim. Sonuç olarak size zarar da vermez. Fakat internet üzerinde alacağınız kötü bir yorum sizi ömür boyu takip eder.

10. Emek Verin

Herkes işi otomatiğe bağlayıp para kazanmak ister. Konu iş yapmaya gelince çoğu kimse tembellik yapar. Hele bir de evde çalışıyorsanız durum iyice vahim bir hale gelir.

Fakat bir kere başarının tadını alanlar gece gündüz çalışırlar.

Başarılı olmanın bir sırrı yok. Aslında bunun için 3 şey yeterli. Bilgi, emek ve sermaye. Şans sadece bunlardan biri eksik ise gerekli. Bu yazıyı okuyor olmanız bilginin peşinden koştuğunuzu gösterir. Para kazanmak için yapmanız gereken harcamalara yetecek kadar paranız da varsa, geriye sadece vereceğiniz emek kalıyor.

Sağlığınızı bozacak, ailenize vakit ayıramayacak kadar değil. Sadece başka bir işte çalışsanız vereceğiniz mesai kadar disiplinle kendi işinize emek verin yeter. Düşünün. Bu başladığınız iş başarısız olursa ve geçiminizi sağlamak için başka bir işe girerseniz insanlar sizi nasıl çalıştıracak? Belki 8 saat, belki 10. Belki de izinsiz değil mi?

Korkmayın. İşinizle ilgileniyorsanız emeğinizin karşılığını er ya da geç alacaksınız. Sadece tembellik etmeyip gerekli şekilde çalışın yeter. Kendi işinizi kurmuş olmanız yattığınız yerden para kazanacağınız anlamına gelmez. Aksine girişimcilik herkesten daha çok çalışmak demektir.

Son Söz

Evet. Maddeler uzar, kısalır ancak genel olarak anlatmak istediklerimi aktarabildiğimi düşünüyorum. Özellikle son kısımda söylediğim şey çok önemli. Bilgi ve emek birazcık sermayeyle birleşirse başarıyı getirir. Bazen bilgi size sermayeyi de getirebilir. O yüzden işe başlamadan önce iyi pazar analizi yapın. Alabildiğiniz kadar tavsiye alın ve onları tartıp biçin. Sabırla, özgüvenle ve inançla yolunuzda ilerlediğiniz müddetçe başarı kaçınılmaz olacak.

  • Öğretmenler Az Çalışmazlar

    Öğretmenler İçin Düşündüklerinizi Değiştirecek 5 Gerçek

  • Bakımlı görünmek

    İyi Bir Satışçının Yapması Gereken En Önemli 6 Şey

  • İş Görüşmelerinde Sorulabilecek 6 Soru ve Cevapları

  • Özgüven

    5 Başlıkta İnsanlar Neden Başarısız Olur

  • Gerçek Hikayeleriyle Motivasyon Veren 10 Başarılı İnsanın Hikayesi

  • Kendi Yazdığı Kitabın Işığında: 5 Maddede Atatürk ile Taktik ve İş Dünyası

  • Başarı Üzerine Söylenmiş En Güzel 12 Söz