90’lı Yılların En İyi 15 Bilim Kurgu Filmi

Daha önce 2000’li yılların bilim kurgu filmlerini listelemiştim. 90’larda çekilmiş efsane bilim kurgu filmlerine de yer vermesem olmazdı. Bir çoğunu çocukluğumuzda izlediğimiz filmler, yeniden izlenebilecek kadar kaliteli. İçerisinde bilinmeyen, ya da az bilinen filmler de yok değil.

Milenyuma yaklaştıkça bilim kurgu filmleri çoğalmıştı. O yüzden 90’lar bu konuda epey bir zengin. Mutlaka unuttuğum filmler vardır. Tavsiyelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Liste IMDb puanına göre.

Karşınızda 90’ların unutulmaz bilim kurgu filmleri.

15. The Arrival (1996)

Az bilinen, ilginç bir bilim kurgu filmi.

Dünya dışı yaşamı araştıran Zane, bir gece bir yıldızdan sinyal alır. Önemli bir keşif yaptığını düşünen gök bilimci, araştırmaya devam etmek ister ancak işinden kovulur ve araştırmaya devam etmesi engellenir. İşin peşini bırakmayan Zane, araştırmaya kendi imkanlarıyla devam etmeye kararlıdır.

IMDb: 6.3

14. Demolition Man (1993)

Sylvester Stallone’dan oldukça eğlenceli bir bilim kurgu.

İşlediği suçlardan dolayı dondurulan azılı bir suçlu, gelecek bir zamanda yanlışlıkla serbest kalır. Böylesi büyük bir suçluyla nasıl baş edeceğini bilemeyen yetkililer, bir komploya kurban giderek dondurulan polis John Spartan’ı çözmeye karar verir.

IMDb: 6.6

13. eXistenZ (1999)

Oyun şirketi Antenna, yeni oyununun tanıtımını yapmaktadır. Oyunun tasarımcısı Allegra ve gönüllülerle yeni oyun denenirken, bir suikast girişimi olur. Allegra, Ted isimdeki biriyle kaçmaya başlar. Yeni tanışan ikili, bu sanal gerçeklik oyununu beraber deneyecektir.

IMDb: 6.8

12. The Thirteenth Floor (1999)

Sanal gerçeklik üzerine gizemli bir bilim kurgu filmi.

Bir şirket, çok gerçekçi bir sanal gerçeklik simülasyonu geliştirmeyi başarmıştır. Şirketin sahibi Hannon Fuller, simülasyonla ilgili önemli bir şeyi keşfeder. Sanal dünyadayken bununla ilgili çalışanına bir mektup bırakır. Gerçek dünyaya dönen Fuller, yaptığı keşfi paylaşamadan öldürülür. Çalışanları gerçeği öğrenmek için simülasyona giremeye karar verir.

IMDb: 7

11. Independence Day (1996)

Uzaylı bir ırk, devasa gemileriyle ziyarete gelmiştir. Uzaylıların iyi niyetli olduğunu düşünen insanlık, onlarla iletişime geçmeye çalışır ancak başarılı olamaz. Bir süre sonra şehirlere saldırmaya başlayan uzaylılar, insanlığı tehdit etmektedir. Bütün insanlık büyük bir kurtuluş savaşı vermek zorundadır.

10 yıl aradan sonra devam filmi de çekilmiş ancak ilk filmin gölgesinde kalmıştı.

IMDb:7

10. Stargate (1994)

1928 yılında Mısır’da halkaya benzer bir makine bulunur. Günümüze kadar sırrı çözülemeyen makine ve örtü taşı, yer altında çok gizli bir üstte saklanır. Araştırma ekibine katılan Daniel Jackson, hiyerogliflerin yıldızları işaret ettiğini keşfetmesiyle olaylar gelişir. İzlenmeye değer bir bilim kurgu filmi.

IMDb: 7.1

9. Contact (1997)

Uzaya ve dünya dışı yaşama dair ilgisi olan herkesin beğenisini kazanacak, en gerçekçi bilim kurgu filmlerinden birisi. Carl Sagan’ın romanından son derece başarılı bir şekilde beyaz perdeye uyarlanan film, kesinlike izlenmeli. Ayna sahnesi, uzaylıların bizimle temasa geçme yöntemleri ve daha bir çok harika detay barındırıyor. Ayrıca duygusal sahneleriyle seyirciyi ağlatma potansiyeli de var.

IMDb: 7.4

8. Back to the Future III (1990)

Defalarca seyredilse bıkılmayacak bir üçleme. Zaman yolculuğu konusuyla bir döneme damgasını vurmuştu. Serinin son filminde bu kez vahşi batıdayız. Zaman makinesi bozulduğu için 1885 yılında kalan doktor, geçmişten Marty’ye bir mektup gönderir. Mektubu alan Marty, doktoru bulmaya 1885’e gidecektir.

IMDb: 7.4

7. The Fifth Element (1997)

Gelecek tasviriyle dönemin en başarılı filmlerinden biriydi. Bugün tekrar izlersem aynı derece etkilenir miyim bilmiyorum, ancak pazar gecesi sinemasında bayılarak izlemiştim.

5 bin yılda bir geri dönen bir kötülük, dünyayı yok etmeye çalışmaktadır. Dünyayı bu kötülükten kurtaracak şey ise mistik taşlardan ve Beşinci Element’ten oluşan bir silahtır. Silah ise 1900’lü yıllarda uzaylılar tarafından götürülmüştür. 23. yüzyılda dünya yok olma tehlikesiyle karşı karşıyayken, uzaylı ırk bu silahı dünyaya getirmektedir ancak uzay gemisi saldırıya uğrar. Sadece Beşinci Element’in eli kurtarılır.

IMDb: 7.7

6. Dark City (1998)

Nasıl geldiğini bilmediği bir otelde uyanan John, biraz sonra bir telefon alır. Doktor olduğunu söyleyen kişi, yaptıkları bir deneyin ters gittiğini anlatır. Hiç bir şey hatırlamayan John vahşice işlenmiş cinayetlerin faili olarak aranmaktadır. John, kim olduğunu öğrenmek ve bu işi çözmek zorundadır. Matrix ile büyük benzerlikler içeren film, defalarca izlenilecek kadar iyi.

IMDb: 7.7

5. Gattaca (1997)

Contact filminden çok etkilenmiş ve benzer filmleri araştırmaya başlamıştım. Gattaca’yı da böylelikle izlemiştim. Bu iki filmi benzer yapan konusu değil ancak gerçekçiliği. Zaten bu iki film de Nasa tarafından seçilen, en iyi bilim kurgu filmleri listesinde ilk iki sırada yer alıyor. Elbette Nasa’nın dikkat ettiği şey görsel efektler değil, konu ve akla yatkın olmasıydı.

Bilimin çok ilerlediği bir tarihte genetik olarak üstün bir insan ırkı yaratılmıştır. Normal insanlar ise geri planda kalmıştır. Hayali uzaya gitmek olan Vincent, sağlık durumu yetersiz olmasına rağmen, bu amacına ulaşmak için başka birinin kimliğine bürünmeyi göze alır.

IMDb: 7.8

4. Twelve Monkeys (1995)

Zamanda yolculuk içeren, kafa karıştırıcı bir film. Bir virüs insanlığı yok etmeye yüz tutturmuştur. Yer altında yaşamaya başlayan insanlar, çareyi geçmişe birini göndermekte bulur. Bir suçlu bu iş için seçilir ve geçmişe yollanır. Geçmişe giden mahkum burada deli sanılarak akıl hastenesine kapatılır. Brad Pitt’in efsane bir oyunculuk gösterdiği film mutlaka izlenmeli.

IMDb: 8

3. Jurassic Park (1993)

Steven Spielberg’in yönettiği film, 90’ların en güzel bilim kurgu filmlerinden biriydi. O yıllarda ekranda dinozor görmek insanı müthiş heyecanlandırıyordu. Sinema tarihinde devrim niteliğinde bir filmdi. Tabi bugün tekrar izlendiğinde görsel efektler tatmin edici olmayacaktır.

Fosil halinde bulunan bir sineğin dinozor kanı emdiği keşfedilir. Günümüze kadar bozulmadan gelen DNA molekülü sayesinde dinozorlar klonlanabilecektir. İçerisinde yeniden canlandırılan dinozorların yaşadığı bir hayvanat bahçesi kurulur. Fakat herşey yolunda gitmeyecektir.

IMDb: 8.1

2. Terminator 2 (1991)

İlki 1984 yılında çekilmişti. 7 yıl aradan sonra yapılan devam filmi ise Terminator 2 Kıyamet Günü ismiyle yayınlanmıştı.

Gişe hasılatı konusunda çok daha başarılı olan ikinci filmde roller değişiyor. Makineler John Connor’u öldüremeyince, geçmişe yolladıkları yok edici ile onu çocukken öldürmeyi amaçlar. John Connor ise kendisini koruyacak birini aynı zamana gönderir.

IMDb: 8.5

1. The Matrix (1999)

The Matrix

Aynı yıl yapılmış 13. Kat filmi ile benzer konuya sahip olmasına rağmen, aksiyon içermesiyle çok daha büyük bir yankı uyandırmıştı. Devam filmleri de çekilen Matrix, izleyene gerçeklik nedir sorusunu sorduruyor.

Yapay zekaya sahip makineler ve insanlar arasındaki savaş dünyayı yaşanmaz kılmıştır. Bunun sebebi biraz da insanoğludur. Makineleri durdurabilmek için atmosferi karartmışlardır. Ancak aynı zamanda makineler tarafından köleleştirilmişlerdir. Bir bilgisayar programının içinde, herşeyden habersiz yaşayan insanların tek bir kurtuluşu vardır: Seçilmiş kişiyi bulmak.

IMDb: 8.7

Arda Doğu

Some memories are best forgotten.

@ardadogu

  • En İyi Bilim Kurgu Filmleri Listesi – 2000’li Yılların En İyilerinden 27 Tavsiye

  • Tüm Zamanların En İyi 18 Zamanda Yolculuk Filmi

  • Bill'i Öldür

    Gerilim Konulu 10 Unutulmaz Tarantino Filmi

  • Sevgiliyle İzlenecek En İyi 10 Romantik Aşk Filmi

  • Bilim Kurgu Konulu 10 Harika Netflix Dizisi

  • Ghajini

    İzlenmesi Gereken Puanı 7 Üstü Olan 10 Hint Filmi

  • Dünya’nın Sonu Temalı 10 Başarılı Film