Evrenin Büyüklüğünü Gösteren 8 İnanılmaz Gerçek

İçinde yaşadığımız evren öylesine büyük ki, bunu tam olarak kavramamız imkansız. Uzaydaki en kısa mesafeleri bile ancak ışık yılıyla ifade edebiliyoruz.

Peki evren ne kadar büyük?

Elbette bunu tam olarak bilmiyoruz. Sadece dünyamıza ulaşabilmiş ışıklar sayesinde gözlemlenebilir evren dediğimiz kısmını biliyoruz. İşte evrenin büyüklüğü ile ilgili insana dehşet veren bilgiler.

1. Güneşin çapı 1,392 milyon kilometre

Güneşin çapı
Wikimedia Commons

Güneşimiz 1,392 milyon kilometre çapındadır ve içerisine kabaca bir milyon dünya sığabilir.

2. Güneş Sistemi’ni 35 yılda geçen Voyager 1

Voyager 1
nasa.gov

1977’de fırlatılan Voyager 1 uzay aracı, saatte 62 bin kilometre hızına rağmen güneş sistemini aşması tam 35 yıl sürmüştür.

3. En yakın güneş sisteminin uzaklığı

Andromeda

Alpha Centauri bize yaklaşık 4.3 ışık yılı uzaklıkta. Kısa bir mesafe gibi görünebilir ama bunu tam olarak algılayabilmemiz için ışığın ne kadar hızlı olduğunu bilmemiz gerekiyor. Işık öylesine hızlıdır ki, bir saniyede dünyanın etrafında yedi buçuk kez dolaşabilir. Yani yaklaşık 300 bin kilometre. İşte en yakın komşumuza gitmek için bu hızla kabaca 4.3 yıl gitmemiz gerek.

4. Samanyolu Galaksisi’nin çapı 100 bin ışık yılı

Samanyolu Galaksisi

200 milyar yıldıza ev sahipliği yapan galaksimiz samanyolunun bir ucundan diğerine gitmenin süresi ise 100 bin ışık yılı. Işık hızında seyahat etsek bile bu uzun yolculuğu yakın bir gelecekte yapmamız mümkün değil. Kendi galaksimizde bile tam olarak nelerin var olduğunu bilmiyorken, evrende 200 milyardan fazla galaksinin olduğunu bilmek kulağa korkutucu geliyor. Ayrıca yeni araştırmalar bu sayının 2 trilyon olduğunu söylüyor.

5. Güneşin galaksi etrafındaki bir turu

Dünyanın güneşin etrafında dönmesi gibi, güneş de galaksinin etrafında döner. Ve bir turu tamamlaması 225-250 milyon yıl alır. Yani güneş mevcut pozisyonda en son bulunduğunda dünyada dinozorlar yaşıyordu.

6. En yakın büyük galaksinin uzaklığı

Daha yakın bir kaç küçük galaksi olsa da, bize en yakın büyük galaksi Andromeda. Samanyolu’ndan daha büyük bu galaksiye ulaşmamız için 2.5 milyon ışık yılı kat etmemiz gerekiyor.

7. Galaksi çarpışmasında birbirine çarpmayacak yıldızlar

Andromeda ve Samanyolu çarpışması

4 milyar yıl içerisinde Andromeda ve Samanyolu Galaksisi birbiriyle çarpışacak. Ancak galaksilerin içerisinde o kadar çok boşluk var ki, yıldızların fiziksel olarak çarpışma ihtimali neredeyse yok.

8. Gözlemlenebilir Evren’in çapı 93 milyar ışık yılı

Gözlemlenebilir evren

Güncel hesaplamalara göre Gözlemlenebilir Evren’in çapı yaklaşık 93 milyar ışık yılı. Evrenin gözlemleyemediğimiz kısmı ise tam bir muamma. Gözlemleyebildiğimiz kısmından milyonlarca kez daha büyük bile olabilir.

Bonus: Atomun akıl almaz küçüklüğü

Atomlar

Evrenin büyüklüğüne bakınca kendimizi çok küçük ve değersiz hissedebiliriz ancak bizden çok daha küçük şeyler de var. Mesela atom. Öylesine küçük ki, tek bir tuz tanesinde bile 1 kentilyondan fazla atom bulunmakta. Bu sayı kulağa küçük geliyorsa şöyle diyelim: 1.000.000.000.000.000.000. Yani bir milyon tane trilyon. Üstelik atomun çekirdeği kendisinden çok daha küçüktür. Atomu bir stadyum büyüklüğünde düşünürsek, çekirdeği ancak bir bezelye büyüklüğünde olacaktır.

Evrenin büyüklüğü gerçekten insan aklının alamayacağı bir boyutta. Hayal etmek bile oldukça güç.

  • Evren Hakkında 30 İlginç Bilgi

  • Eisoptrofobi

    Adını Söylemekte İnanılmaz Zorlanacağınız 7 Fobi

  • National Geographic’in Paylaştığı 10 İlginç Gerçek

  • Okuyunca Şaşıracağınız 5 İlginç Tesadüf

  • Dünyanın Çeşitli Yerlerinde Yaşanmış 5 İlginç Sahtekarlık Olayı

  • Guinness Rekorlar Kitabı’na Giren En Tuhaf 20 Rekor

  • Dünyanın Her Yerinden En İlginç 17 Festival