iOS12’nin Öne Çıkan 7 Önemli Özelliği

4 Haziran 2018’de Dünya Geliştiriciler Konferansı esnasında Apple tarafından yayın tarihi duyurulan iOS 12 sürümü, 17 Eylül 2018’de kullanıcılar tarafından indirilebilir hale geldi.

Apple, 2 kat daha fazla performans iddiasında bulunduğu bu sürüm için ayrıca AR (Augmented Reality-Artırılmış Gerçeklik) ile kullanıcılara daha güzel bir ekran deneyimi yaşatacağını öne sürüyor.

Sürümdeki diğer gelişmeleri inceleyelim.

Performans

Uygulama açılışlarının önceki sürümlerden %40 daha hızlı açılabilme özelliği, bu kategoride en dikkat çekici yanı.

Klavye ve tuşlarda da 1,5 katlık hız ve hassasiyet artışı olduğu açıklandı. İşlemciye yüklenen yükü daha pratik yollarla daha kullanışlı hale getiren sürüm, ekran geçişleri ve multitasking özelliklerinde de hız kazandı.

Son yıllarda en çok kullanılan özellik olan kamera için de hızlanma mevcut. Kilitli ekrandan kameraya geçiş %70 oranında hızlandırılmış. Ayrıca paylaşım penceresinde de geliştirmeler mevcut. Çok sayıda paylaşım penceresi açılmış olsa bile 2 kat hızlanma vaat edilenler arasında.

Mesajlaşma

Mesajlaşma alanında yeni birkaç özellikle birlikte mevcut özelliklerin iyileştirmeleri de var. Siri önerilerinde iyileştirmeler yapılmış ve efektler konusunda geliştirmeler mevcut.

Memoji ile kendi emojilerinizi oluşturabiliyorsunuz ve kullanım kolaylığı sağlayan yeni özellikler eklenmiş. Animoji kısmında da T-Rex, kaplan, koala ve hayalet yeni eklenen özellikler.

Ayrıca dil çıkarma ve göz kırpma hareketini algılayabiliyor ve emojilerinizi bu şekilde oluşturabiliyorsunuz. Bu pencerede de hızlandırmalar mevcut. App Strip için ayrılan yer küçültülmüş bu da hem hızı artırıyor hem de ekran deneyimini iyileştiriyor.

FaceTime

Aynı anda 32 kişiyle birlikte grup görüşmesi yapabileceğiniz FaceTime uygulamasında konuşan kişiye odaklanan bir ekran mevcut.

Animoji ve memojilerle istediğiniz kılığa bürünüp konuşma yapabiliyorsunuz. Fotoğraf, video ve metin mesajları yollayabiliyorsunuz ve bunlara efektler ekleyebiliyorsunuz. AppStore üzerinden indirilebilen çıkartma paketlerindeki çıkartmaları kullanabilir ve yüzünüzün hareketlerine göre mimikler kazandırabilirsiniz.

FaceTime uygulamasında da hızlandırmalar mevcut. Konuşmaların “uçtan uca şifreli” yapısından da söz etmek gerek. Tamamen Apple ve iTunes korumasın altında görüşmeler yapıyorsunuz.

Ekran Süresi

Ekran süresi adı altında tasarlanan bu kategori aslında çok iyi niyetli görünüyor. Araçları ve uygulamaları ne kadar süre kullandığınız hakkında raporlar sunuyor.

Telefonu kaç kez elinize aldığınızdan, hangi uygulamadan kaç kez bildirim geldiğinden, ne kadar süre harcadığınızdan haberdar olabileceğiniz bu araç ile bütün verilerinizi görebilirsiniz.

Apple ID ile bu süreleri kısıtlayabilirsiniz. Çocuklarınızın ve sizin belirli bir uygulama için ne kadar süre kullanım hakkı tanıdığınıza bağlı olarak kısıtlamalar yapabilirsiniz. Atıl Zaman diye adlandırılan süre içerisinde bildirimleri ve uygulamaları kapatabilirsiniz. Böylece uyku saatlerinizde kimse sizi rahatsız edemez.

Bildirimler

Uygulamalarınızın, kendiniz ve Siri önerileri ile önem sıralamasına bağlı olarak, bildirim önemliliğini ayarlayabiliyorsunuz.

Örneğin; Sessiz Bildirim özelliği ile daha az önem verdiğiniz uygulamaların bildirimlerini, Kritik Uyarılar ile de sağlık uygulamaları gibi uygulamaların bildirimlerini ayarlayabilirsiniz. Böylece bildirimlerinizin değerliliği artıyor.

Ayrıca Tapback özelliği ile bildirimlere hızlıca yanıt verebiliyorsunuz. Rahatsız Etme özelliği ile de uyku sırasında bildirimler tarafından uykunuzun bölünmesi engelleniyor.

Artırılmış Gerçeklik

Hızdan sonra bu sürüm için en iddialı özellik bu olmalı. Sadece iOS 12 için çıkarılmış uygulamalar var.

Artırılmış gerçeklik şu anda birçok sektör tarafından yoğun bir şekilde kullanılıyor. ARKit 2 ile kameranızda görünen bütün nesneler tanımlanıp hafızaya alınabiliyor. 3D cisimlerin hareket takibi, yüz tanımlama gibi sistemler hızlandırılmış.

Ayrıca tanımlanan 3D cisimleri de anime hale getirebiliyorsunuz. Herhangi bir görüntüde ölçümler yapabiliyorsunuz. Örneğin, kameranızı bir yola uzattığınız zaman yolun eni boyu gibi uzunluklarını rahatlıkla ölçebiliyorsunuz.

Kendi oluşturacağınız geometrileri de görüntüye yerleştirebiliyorsunuz.

Fotoğraflar ve Kamera

Artık telefon sattıran özelliklerin başında gelen bu kategori için bu sürümde Portre ve QR Okuyucu için iyileştirmeler mevcut.

Ek olarak üçüncü taraf geliştiriciler için de fotoğraflarınızda arka ve ön planı ayrıştırmak için bir API yaratılmış.

Albümler içerisinde birden fazla etiketle aramalar yapabiliyorsunuz. Konum bazlı arama, etkinliğe göre arama, kişi ile arama gibi özellikler eklenmiş ve iyileştirilmiş.

Siri bu alanda size daha fazla yardımcı oluyor. Fotoğraflarınıza göre etiket önerileri sunup kategorize etmenizde ve aramalarınızda aktif bir şekilde rol alıyor. Hatta efekt önerisi bile sunuyor.

Ahmet Can İlhan

Araştırma bağımlısı, çok okuyan, çok gezen, az bilen, öz bilen.

@ahmetcanilhan

  • Hayatınızı Kolaylaştıracak 10 Mobil Uygulama

  • Google Maps App

    Seyahat Edenler İçin Olmazsa Olmaz 20 Mobil Uygulama

  • Beyninize Faydalı 10 Mobil Uygulama

  • Yüksek Lisans Hakkında 7 Temel Bilgi

  • Akademik Makale Nedir, Nasıl Okunmalı?

  • Bi Küçük Eylül Meselesi

    Son Yılların En Güzel 20 Yerli Aşk Filmi

  • İlişkinizi Gözden Geçirmenize Neden Olacak 10 Erkek Tipi