Sigaranın Zararları Nelerdir? 11 Maddede İnsanlığın Düşmanı Sigara

Sigaranın insan sağlığına yaptığı zararların haddi hesabı yoktur. Başta insan olmak üzere, hayvanlar ve tabiat, sigara içenler tarafından bilerek veya bilmeyerek cezalandırılmaktadır.

Tek bir insan sigara içtiğinde, bu yaptığının zararı sadece kendisine vurmaz. Çevresinde sigara içmeyen insanları ve ayrıca hayvanları da sigaranın dumanına esir eder.

İşte sigaranın insan hayatına olan zararları:

1. 10 Milyona Yakın İnsan… Her Yıl…

Dünyada genelinde, sigara dumanına bağlı hastalıklardan her yıl 10 milyona yakın insan hayatını kaybeder. İstatistiklere göre böyle devam ederse, 2020 yılında bu sayının 20 milyon olacağı tahmin ediliyor.

Sigara dumanında bulunan zararlı maddeler, deride bulunan kılcal damarlardaki ve diğer damarlardaki kan akışını bozar. Bunun neticesinde deri hücreleri iyi beslenemez; hastalanır, yaşlanır ve ölür.

2. Sigara ile Siyahın Elli Tonu

Sigara içen insanların dişleri ve diş etlerinin hali perişandır. Dişler adeta bizi yok edin diye yalvarırlar. Bunun sebebi sigarada bulunan envai çeşit pislik ve zehirli maddedir. Böyle bir durumda diş eti hastalıklarının baş göstermemesi diye bir şey düşünülemez.

Sigara dumanının ilk uğradığı yer ağız olduğu için evvela ağzın tadı kaçar ve sonrasında ağızda ve yutakta kanser riski epeyce yükselir. Ayrıca gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma ve ses tellerinde hasara yol açabilir ki; gırtlak kanserlerinin yüzde 84’ü sigara dumanı solumaktan kaynaklanır.

Sigara içenlerde ağız içi kanser 30 kata kadar, diş eti kanserleri 14 kata kadar, dil kanserleri 33 kata kadar, bademcik kanserleri 11 kata kadar ve gırtlak kanseri ise 16 kata kadar daha fazla görülmektedir.

3. Sigara Tükürük Bezlerinin Salgısını Azaltır

Sigara içmek veya dumanını solumak, tükürük bezlerinin salgısını azaltır ki tükürük ağız sağlığı için olmazsa olmazdır. (Mesela tükürük olmazsa konuşamazsınız.) Devamında epitel hücre ve salgı çoğalması meydana gelir. Ve yavaş yavaş akciğer fonksiyonları bozulur ve tıkayıcı akciğer hastalığı baş gösterir.

Devamlı öksürme, balgam, nefes darlığı ve anfizem gibi ciddi rahatsızlıklar ile birlikte, zaten zor olan hayat insana artık zehir olur. (Çevresinde bu tür balgamlı öksürüklere şahit olmayan çok azdır.)

İnsanın canı tatlıdır; eline bir kıymık batsa bütün günü mahvolur.

4. Sigara, Akciğer Kanseri ve Vereme Sebep Olur

Sigara içenlerde kronik bronşit ve amfizem oranı 20 kat daha fazladır. Ölümcül akciğer kanserine yakalananların da yüzde 90-95’i sigara içenlerden oluşmaktadır.

Sigara içenlerin zaten ağız tatları bozulur. Bunun üstüne birde iştahsızlık ile beslenme bozukluğu meydana gelir. En başta verem olmak üzere bir çok ciddi hastalığa yakalanmak da cabası olur.

5. Sigaranın Tıkamadığı Yer Kalmaz

Dünyada yapılan araştırmalarla ispatlanmıştır ki sigara, kalp hastalıklarının en büyük sebebidir. Ayrıca damar sertliğine sebep olur ve daha erken yaşlarda kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalini yükseltir.

Sigara içmek damar sertliği yapar, damarları tıkar, felçlere sebep olur ve beyin filan anlamaz onun bile damarını tıkayabilir.

Şu zalim düzene bakar mısınız? Dünyaya sigara satarak para kazanıyorlar. Sonra da sağlığı bozulan dünyaya “ilaç” satarak para kazanıyorlar.

6. Sigara Tat ve Koku Almayı Köreltir

Sigara içmek tat ve koku alma kabiliyetlerini yavaşça köreltir ve açlık hissinin artmasına sebep olabilir.

Mide ve yemek borusunda kanama, ülser ve kansere sebep olur. Ayrıca pankreas kanseri riskini de yükseltir.

Sigara içmek ayrıca: katarakt, ileri yaşlarda körlük ve kroner arter hastalığının gelişmesine sebep olan en büyük sebeptir.

Elden gitmeden kıymetini anlayamadığımız iki şey vardır: Biri sıhhat diğeri gençliktir. -Hazreti Ali

7. Firavunmuş, Hitlermiş… Sigara Hepsini Sıraya Dizer

Kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri… Bilhassa doğum kontrol hapı kullanan ve sigara içen kadınlarda kalp krizleri, damar tıkanıklıkları, yüksek tansiyon ve beyin kanaması gibi bir çok kalp ve damar hastalığı yakalanma ihtimali hiçte azımsanacak gibi değildir.

Erkeklerde de spermlerin hareketliliği ve canlılığında azalmalar ve bozulmalar meydana geldiği için kısırlık riski çok yükselir. Cinsi münasebette isteksizlik, iktidarsızlık ve sertleşme gibi ciddi rahatsızlıklarda meydana gelir.

8. Sigara İçenler Erken Yaşta Emekli Olur

Sigara içenler kemik erimesi hastalığına yakalanabilir. Buna bağlı olarak uzun süre sigara içenler bu hastalığa yakalanmasa bile kemikleri zayıflamıştır.

Çünkü sigarada bulunan nikotin maddesi, kemik gelişimini zorlaştırır ve yavaşlatır. Bu yüzden sigara içenlerde kırık ve çıkık gibi kazalar olursa iyileşme süresi çok daha uzun olur.

Yani çıkık da olsa duramazlar, kırık da olsa duramazlar.

Sigara içmek, vücutta antioksidan kullanımını yükselterek bağışıklık sisteminin bozulmasına sebep olur. Bunun neticesinde hastalıkların tokadı daha ağır olur; vurdu mu oturtur.

Kılcal damarlar, el ve ayaklardan başlayarak kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu uzuvların kesilmesine (burger hastalığına) kadar varabilen ciddi neticeler doğurur.

Yani bir yer mi tıkanacak? Sigara hemen yardıma koşar..

9. Sigara Evin Yolunu Kaybettirir

Yorgunluk, uykusuzluk, ruhi gerginlik, stres, güçten düşme, yavaş tepkiler sigara için işten bile değildir.

Zihin faaliyetlerinde durgunluk ve yavaşlama, unutkanlık, dikkat dağınıklığı, sersemlik, zihin bulanıklığı.. Kısaca bütün beyin ve zihin faaliyetlerinde gerileme.

Çünkü sigara içmek damar sertliğine sebep olup, kanın beynimize ve diğer uzuvlarına ulaşmasını zorlaştırır ve hatta engelleyebilir.

Sigara içmek zeka seviyesinin yani IQ seviyesinin de düşmesine sebep olur.

10. Sigara Nefes Kesicidir

Günde 1 paket sigara içen birisi, aşağı yukarı ayda 300 lirayı, yılda ise 3 bin liradan fazla parayı sigaraya harcıyor demektir.

Demek ki asgari ücret alan birisi, neredeyse 1 yılda 2 aylık maaşını sigaraya veriyordur. Tabi ki bu paranın büyük kısmı Türkiye’ye değil başka ülkelerin cebine gidiyor.

Yaş kesen, baş keser. -Türk Atasözü

Yangınların en büyük sebeplerinden biri yine sigaradır. Orman yangınlarının yüzde 50’si, şehir yangınlarının da yüzde 45 kadarı sönmeyen izmarit ve kibritlerden dolayı çıkmaktadır. Bu da ülkeye can, mal ve para kaybı demektir.

Bitmedi. Ormanlar yanarken atmosfere zehir gazlar karışır. Bu zehirli gazları temizleyecek ormanlarda yandığı için hava kirliliği yükselir. Hava kirliliği hastalıkları çoğaltır ve ortalama ömrü kısaltır.

Ayrıca sigara paketleri ve sigara kağıdı için ağaç lazımdır. Bunun için de milyonlarca ağaç kesilir.

“Canının her istediğini yapan adam, mutlaka kötülüklere karışır.” -Hazreti Ali

11. Sigara, Sen Dünyaya Gelmeden Faturanı Kesebilir

Hamile kadınlar sigara içerse, nikotin ve karbonmonoksit, plasenta vasıtasıyla bebeğin hayati organ ve uzuvlarına geçer. Böylece:

  • Düşük yapma ihtimali yüzde 25 yükselir.
  • Erken doğum yapma ihtimali 2 kat artar.
  • Bebekleri ortalama 250 gram eksik doğar.
  • Bebeklerinde kötü huylu tümör riski yükselir. Lösemi, lenfoma, böbrek tümörleri…
  • Allâh korusun bebeğin ölü doğma ihtimali epeyce yükselir.
  • Aynı şekilde ani bebek ölümü de yükselmektedir.
  • Anneleri sigara içen bu bebeklerde, büyüme geriliği ve anlayış kıtlığı meydana gelir. Ayrıca zeka geriliği ve ilerleyen yaşlarında davranış bozuklukları da görülebilir.
  • Sigara içen insanlar, içmeyenlere göre aşağı yukarı 8 yıl daha erken yaşta Hakk’ın rahmetine kavuşurlar. Elbette evvelki yılları yaşamaktan sayarsak.

İstifade edilen kaynaklar: Saygılı, Sefa; Sigarayı Niçin ve Nasıl Bırakmalı?, 2010. Küpçük, M. Zekai, Öner, Hale: Bilgelik ve Hikmet Yolcusuna Özlü Sözler, 2014.

Hüseyin Yıldız

@huseyinyildiz

  • İlk Yardım Nedir, Nasıl Yapılır, ABC’si ve Çantasındakiler

  • Depresyonun Göze Çarpan 7 Yönü

  • 5 Maddede Asperger Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • alarm

    Geç Uyanmak İstiyorum Diyenler İçin 7 Strateji

  • halüsinasyon görmek

    Halüsinasyon: Çeşitleri ve Nedenleriyle Beynin Gizemli Oyunu

  • Yüksek Lisans Hakkında 7 Temel Bilgi

  • Akademik Makale Nedir, Nasıl Okunmalı?