En Az Filmi Kadar Akıllarda Kalmış 10 Film Müziği

Bazen film izlerken kimi sahneler bizi çok derinden etkiler. Ve o sahnelerin çoğunda film müziği kullanılır.

Ve bizi etkileyen asıl şeyin hem sahne, hem de kullanılan film müziği olduğunu fark ederiz. Şimdi en az film kadar başarılı olan ve mutlaka dinlenmesi gereken film müziklerini ve filmlerin konusu kısaca inceleyelim.

1. Uçurtmayı Vurmasınlar (1989)

Film, uyuşturucu satmaktan cezaevine giren bir anne ve sorumsuz bir babaya sahip olan Barış’ı anlatıyor.

Bakacak başka kimsesi olmadığı için annesiyle hapis hayatı yaşayan Barış’ın kadınlar koğuşunda yaşadıkları, en yakın arkadaşı olan İnci ile arasında olan bağ izleyenleri duygulandırmış,  Barış’ın İnci’ye İnji diye hitap etmesi de birçoğumuzun eminim aklında kalmıştır.

Çekimleri Ankara Merkez Kapalı Cezaevinde gerçekleşen film, birçok ulusal ve uluslararası festivalde gösterime girmiş ve ödüller almıştır. Film müziğinin bestecisini de unutmadan söyleyelim, beste Özkan Turgay’a ait.

2. Niwemang / Yarım Ay (2006)

Filmlerinde genellikle kadın temasını, İran’daki kimi yasakları işleyen Bahman Ghobadi, bu filminde birlikte konser düzenlemek isteyen eski bir müzik grubunu anlatıyor.

Konseri düzenlemek için önlerinde bir engel vardır. Grupta Heşo’nun da yer alması istenir ancak İran’da kadınların müzik yapması yasaktır ve Heşo’nun da aralarında bulunduğu 1334 kadın şarkıcı sürgün edilmiştir. Buna rağmen kararlı olan grup tüm engelleri aşmak için elinden geleni yapacaktır.

Filmdeki müziklerin bestesi Hossein Alizadeh’e ait.

3. Et Maintenant On Va Où? / Peki Şimdi Nereye? (2011)

Fransız yapımı dram / komedi türündeki film, Lübnan’da komşu olan bir Müslüman köyü ile bir Hristiyan köyünü ve aralarındaki ilişkiyi ele alıyor.

Normalde iyi geçinen bu iki köyün halkı, zamanla dünyadaki gelişmelerden etkilenerek birbirleriyle sorun yaşamaya başlar. Film, çıkan sorunları ve her iki toplumunun kadınlarının da bu duruma karşı gelme çabalarını anlatıyor.  

Erkekler birbirine karşı düşmanlık beslemeye başlarken kadınların bu çabası yeterli olacak mı? Bunun cevabı için filmi izlemenizi öneririm. Film müziğinin bestesi Khaled Mouzar ve Tania Saleh’e ait.

4. Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain / Amelie (2001)

Amelie Soundtrack – Yann Tiersen (Original) from nurgül akkaya on Vimeo.

Filmi izlemeyenlerin bile hayatında en az bir kez duyduğu, neredeyse filmden daha popüler olan besteler Yann Tiersen’e ait.

Fransız yapımı olan film, babasının yanlış bir teşhis sonucu kalp hastası sanılan Amelie’nin başından geçenleri anlatıyor.

Annesinin intiharı ve babasının yanlış teşhisi sonucu yalnız ve sorunlu bir çocukluk geçiren Amelie, bir gün evde içinde birkaç oyuncak olan metal bir kutu bulur. Kutuyu yıllar önce saklayan o zaman küçük bir çocuk olan sahibine vermek için kendine söz verir. Kutunun sahibine bulup verdikten sonra sebep olduğu mutluluğu gören Amelie, çevresine küçük iyilik ve sürprizler yapmayı bir tür alışkanlık haline getirir. Ancak bu iyilikleri çoğu zaman gizli bir şekilde, yardım ettiği kişinin haberi olmadan yapar.

5. Requiem For A Dream / Bir Rüya için Ağıt (2000)

Film ,1978 tarihinde yazılan Hubert Selby Jr.’ün romanından uyarlama. ABD yapımı olan film uyuşturucu bağımlısı olan bir genç ile sevgilisini ve televizyon bağımlısı bir annenin arasındaki ilişkiyi ve gittikçe birbirinden uzaklaşmalarını ve anlatıyor.

Film müziği sonraki yıllarda Da Vinci Şifresi ve Yüzüklerin Efendisi filmlerinin fragmanlarında, dizi sahnelerinde, tanıtım videolarında, haberlerin arka fonlarında birçok yerde kullanıldı. “Lux Aeterna” adıyla bilinen beste Client Mansell’e ait.

6. Sürü (1978)

Film, hayvan sürüsünü satmak için Ankara’ya gitmeyi planlayan Hamo, oğlu Şıvan ve gelini Berivan arasındaki zorlu ilişkiyi anlatıyor.

Hamo bir kan davası nedeniyle gelinini sevmeyen, hatta gelininden nefret eden geçimsiz bir ihtiyarken, Şıvan ise hasta olan eşine hoşgörü göstermeyen babasına zaman zaman karşı koymaya çalışan bir adamdır. Bir yandan eşinin hastalığıyla, öbür yandan babasının aksiliğiyle boğuşur.

Film müziği her ne kadar Zülfü Livaneli’ye ait olsa da, o dönem Yılmaz Güney’in projesinde adının geçmesini istemeyen Zülfü Livaneli, Sebastian Argol adını kullanmıştır. Ve filmin ilk afişlerinde bu isim yer almıştır.

Müziğe daha sonra Sezen Aksu tarafından söz yazılmış ve “Sürgün” şarkısı oluşturulmuştur. Melike Demirağ ise yine aynı müziğin üzerine “Brîndarim” şarkısını seslendirmiştir.

7. Arkadaş (1974)

Âzem ile Cemil üniversite yıllarından arkadaş olan iki mühendistir. Aralarındaki ilişki zayıflamış ve görüşmemeye başlamışlardır. Âzem yıllar sonra arkadaşıyla görüşmek ister ancak Cemil yıllar öncesinde tanıdığı kişi değildir. Cemil değişmiş, eşinin onu aldattığı gerçeğini görmek istemeyen ve kendisi de eşini aldatan biridir.

Bu tür davranışları gören Âzem arkadaşını uyarmak ve o eski haline dönmesini ister ve bunun için çabalar. Bu sırada da Cemil’in baldızı olan Melike ile aralarında bir arkadaşlık başlar.

Filmin akıllarda kalan bestesi ise Şanar Yurdatapan ve Atilla Özdemiroğlu’na aittir. Arkadaş şarkısını da filmin başrollerinden olan Melike Demirağ seslendirmiştir.

8. Umutsuzlar (1971)

Film, yeraltı dünyasının kabadayılarından olan Fırat ile balerin Çiğdem’in arasındaki aşk hikâyesini anlatır.

Çiğdem’in sürekli olarak Fırat’ın silahını bırakıp sade bir hayata dönmesini isterken, Fırat ise bu durumun mümkün olmadığını yoksa diğer kabadayılar tarafından hemencecik öldürüleceğini savunur.

Film pek bir başarı gösteremezken, müziği uzunca bir süre akıllarda kalmıştır. Filmin bestesi ve güftesi Yalçın Tura’ya ait. Opera Sanatçısı Selva Erdener’in 2011 yılında çıkardığı Düşlerimin Toprağı albümünde yer verip seslendirmesi, şarkının yeniden hatırlanmasına neden oldu.

9. Babam ve Oğlum (2005)

Babası tarafından ziraat mühendisi olacağı düşüncesi ile İstanbul’a yollanan Sadık, ziraat mühendisi olmak yerine gazeteci olmayı seçer. Bu nedenle babasıyla arasıyla açılır ve evi terk eder.

Babasından habersiz evlenir çocuğu olur. Eşi ölür. Kendisi bir süre hapishanede kalır ve bakıcılar çocuğunu büyütür. Kendisi de hastalandıktan sonra oğluna bakacak kimse kalmadığı için baba evine geri dönme kararını alır. Ancak yılların küskünlüğü işleri biraz zorlaştıracaktır.

Filmdeki 3 müziğin bestesi, Our Story (Bizim Hikayemiz), We Will Meet Again (Tekrar Görüşeceğiz) ve Childhood Dreams (Çocukluk Hayalleri) Evanthia Reboutsika’ya ait. Filmin bitiş jeneriğindeki Cihan Okan’ın seslendirdiği Bir Şans Daha şarkısının sözleri ise Çağan Irmak’a aittir.

Gölgesizler (2008)

Hasan Ali Toptaş’ın aynı isimlin kitabından uyarlanan filmde temel 22 karakter bulunuyor.

İstanbul’dan sıkılan adamın biri, Anadolu’nun bir köyüne gelip yerleşir ve burada kendisine berber dükkânı açar. Ancak adamın gelmesinden sonra köyde kimi tuhaf olaylar yaşanır ve kimi kişiler kaybolur. Köyün muhtarı bu durumu araştırmak ister ancak o da kaybolur. Ve olaylar daha anlaşılmaz bir hale gelir.

İlk defa bir film müziği yapan Candan Erçetin’in “Ben Kimim?” isimli şarkısı Aralık 2008 yılında elektronik ortamda ücretsiz sunulmuştur.

Serhat Erdoğan

@serhaterdogan

  • Cem Karaca

    Türkiye’nin En Büyük Seslerinden: Cem Karaca

  • Elektro gitar solo

    Elektro Gitara Yeni Başlayanlar İçin 11 Kolay Gitar Solosu

  • Yüksek Lisans Hakkında 7 Temel Bilgi

  • Akademik Makale Nedir, Nasıl Okunmalı?

  • Bi Küçük Eylül Meselesi

    Son Yılların En Güzel 20 Yerli Aşk Filmi

  • İlişkinizi Gözden Geçirmenize Neden Olacak 10 Erkek Tipi

  • Tatili Verimli Geçirmek İçin 11 Öneri