Seyahat Edenler İçin Olmazsa Olmaz 20 Mobil Uygulama

Haritadan mekan uygulamalarına kadar, seyahat edenlerin kullanması gereken başlıca uygulamalar listesi.

Eski gezginler ceplerinde bir pusulayla ülke ülke gezerken, bu tür uygulamalar sayesinde artık seyahat etmek çok daha kolay ve keyifli bir hale geldi. Ben de seyahat sevdalıları için geziyi kolaylaştıran uygulamalara değinmek istedim.

Telefonlarınızın hafızalarında yer açın! İşte seyahatlerinizde hayat kurtaran mobil uygulamalar.

1. Google Maps

Google Maps App

Daha önce hiç bilmediğiniz, görmediğiniz, hakkında sadece bir şeyler okuduğunuz bir coğrafyayı gezerken ihtiyacınız olan ilk şey “yol bulmak” olacaktır.

Google bu konuda sunduğu ücretsiz hizmeti ile seyyahların hayatlarını kolaylaştırıyor. Google Maps kullanırken aktif internet bağlantınız olduğunda, istediğiniz yerde konum bilgisine erişebilirsiniz.

Fakat yurtdışında bu büyük bir sorun haline gelebiliyor. Üzülmeyin! Seyahat öncesinde gideceğiniz şehrin “Çevrimdışı Harita” bağlantısını telefonunuza indirebilirsiniz. Google Maps, GPS üzerinden aldığı verilerle 15-20 metre hassasiyetle bulunduğunuz konumu tespit edip çevrimdışı haritada gösterebiliyor.

iOSAndroid

2. Rome2rio

Rome2rio

Ulaşım konusunda şiddetle tavsiye ettiğim bir uygulama. Bir kıtadan diğerine, bir ülkeden bir başkasına hangi ulaşım yollarıyla, hangi fiyatlara gideceğinizi listeleyip, karşılaştırmalarla birlikte size önerilerde bulunuyor.

Belki de İngiltere’den Amerika’ya gitmenin en iyi yolu uçak değildir? Bu sorunun cevabını, Rome2rio’nun size vereceği tavsiyelerle bulmak sizi birçok zaman ve para kaybından kurtaracaktır.

Ayrıca başka seyahat öneriler vererek de seyahatinizi keyifli hale getiriyor.

iOSAndroid

3. Citymapper

Citymapper

Yolunuzu, rotanızı tayin ettiniz. Fakat uzak mesafelere nasıl ulaşım sağlayacaksınız? Sürekli taksi kullanmak sizi ekonomik açıdan yoracaktır.

Citymapper uygulaması ile rotanız üzerinde hangi toplu taşıma araçlarının olduğunu, ne kadar sürede gidebileceğinizi rahatlıkla görebilirsiniz.

Ayrıca bazı şehirler için çevrimdışı hizmet de sunabiliyor. Umudumuz, bunun her şehir için olanının geliştirilmesi. Bir küçük ayrıntı: Uber gibi hizmetler için de Citymapper üzerinden bağlantı sağlayabiliyorsunuz.

iOSAndroid

4. Uber

Uber App

Bahsi geçmişken, Uber de hayat kurtaran uygulamalar arasında. Özellikle de yabancı ülkelerde taksi ulaşımı en rahat ve güvenli yoldur. Fakat ücretlendirme konusuna geldiğimizde, maalesef bizimki gibi toplumlarda, şoförlerin vicdanına kalabiliyoruz.

Uber, hem konforlu seyahatinizi sağlarken, hem de ücretlendirme garantisi sağlıyor. Uygulama üzerinden gideceğiniz rota için ücret bilgisi önceden veriliyor. Ayrıca kampanyaları takip ederek birçok yolculuğunuzu çok indirimli fiyatlara tamamlayabilirsiniz. Normal bir ticari taksiye göre sağladığı konfor da cabası.

iOSAndroid

5. BlaBlaCar

BlaBlaCar App

Şehirlerarası yolculuklarınızı illa otobüsle yapmak zorunda değilsiniz. A şehrinden B şehrine giden herhangi bir araçta yerinizi ayırtabilir, keyifli bir yolculuk çıkartabilirsiniz.

Modern otostop da diyebiliriz bu uygulama için. Sürücülerin ve kullanıcıların kendi profil sayfaları var. Daha önce yaptığınız yolculuklardan aldığınız değerlendirme puanları, deneyim seviyeleri gibi etkenler, yolculuğunuzu güvenle geçirme kriterlerini oluşturuyor.

Ayrıca otobüsten daha ucuza mal ediyorsunuz yolculuğunuzu. Şahsen kısa mesafelerde sıklıkla kullandığım bu uygulamayı şiddetle tavsiye ederim.

iOSAndroid

6. Airbnb

Airbnb App

Rotanızı oluşturdunuz, ulaşım yöntemlerinizi belirlediniz. Bir şey eksik kaldı. Nerde kalacaksınız?

Otel, hostel gibi seçenekleriniz mevcut. Fakat biraz daha ekonomik ya da farklı seçenekler arıyorsanız Airbnb işinizi kolaylaştıracaktır. Ev sahibi, misafir ilişkisine dayanan bu hizmet dünyanın neredeyse her şehrinde kullanabileceğiniz bir uygulama.

Bir ev sahibi, boş odasını yatak hizmeti başta olmak üzere, diğer hizmetleri de sağlayarak kiraya veriyor. Siz de uygulama içinden seçeneklerinize göz atıp sizin için en uygun olanı seçiyorsunuz.

Ödemeyi uygulama üzerinden yapma zorunluluğu var. O yüzden kredi kartıyla ödeme yöntemleri kullanmanız gerekiyor.

iOSAndroid

7. Couchsurfing

Couchsurfing App

Tamamen gönüllülük esasına dayalı bir uygulama. Temelde Airbnb ile aynı hizmeti sağlıyor. Fakat burada ev sahipleri sizden para değil, gönül dostluğu istiyor.

Uygulama içerisinde aynı zamanda hangout özelliği de mevcut. İstediğiniz takdirde, o anda aktif olan insanlarla mesajlaşıp bir buluşma ayarlayabiliyorsunuz.

Bu uygulamayı kullanarak sosyal çevre oluşturanlar çok değişik aktiviteler yapabiliyorlar. İş ortamı sağlayanlar bile mevcut.

Couchsurfing sadece seyahat ederken değil, normal zamanda da kullanabileceğiniz bir uygulama.

iOSAndroid

8. Booking

Booking App

45 ülkede hizmet veren Booking.com, ülkemizde kullanımı durdurulmasına rağmen, yurtdışı seyahatlerinizde kullanacağınız çok güzel bir otel rezervasyon uygulamasıdır.

Seyahatinizi gerçekleştireceğiniz tarih aralıklarını girdikten sonra size bir sürü kritere göre uygun olarak otelleri listeliyor. Siz buradan otelin doluluk durumunu, fiyat imkanlarını, yıldız sayısını kullanıcı bazlı puanlama sistemine göre görebiliyorsunuz.

Otelden otele değişse de, Booking üzerinden kiralama yapabileceğiniz gibi otelde de ödeme yapma seçeneğini kullanabilirsiniz.

iOSAndroid

9. Hostelworld

Hostelworld App

Booking, işletme konaklamaları için yeterli bir kaynak olsa da, dünya çapında sadece hosteller için hizmet veren Hostelworld uygulaması da çok yararlıdır.

Bu uygulamada da yine kullanıcı bazlı olarak bütün hostelleri görüntüleyebilir, rezervasyon yapabilirsiniz.

Genellikle sırt çantalı gezginlerin tercih ettiği bu uygulama 170’den fazla ülkede kullanılabiliyor. Kullanıcıları, bu bilinçle puanlama yaptığı için otel ve hostel ayrımını bilen müşterilerin kullanmasında yarar var. Yoksa hezeyanla sonuçlanabilir geziniz.

iOSAndroid

10. Skyscanner / Aerobilet / Kayak

Skyscanner App

Bir dakika! Seyahat için her şey tamam, fakat seyahate nasıl başlayacaksınız?

Uçak firmalarının kendi sitelerinden bilet almak hayli pahalı bir yöntem. Bu yüzden, başlıktaki uygulamalar paranızın büyük oranda cebinizde kalmasına yardımcı oluyor. Bu uygulamalar, uçak firmalarının kampanyalarını, indirimlerini, uzak bir tarihteki komik derecede ucuz biletlerini listeliyor ve size sunuyor.

Ayrıca gittiğiniz yerlerde araç kiralama, otel rezervasyonu gibi hizmetlerinizi de bu uygulamalar üzerinden sağlayabilirsiniz.

iOSAndroid

11. Packpoint

Packpoint App

Biletler tamam, konaklama halloldu, rota tamam. Peki ya yağmur yağarsa? Ya çok sıcaksa hava?

Seyahat esnasında hava durumları genelde ilk göz ardı edilen hazırlık safhası oluyor. Hazırlık başlı başına bir dert olabiliyor zaten.

Packpoint uygulaması, gideceğiniz yere göre sizin çantanızı hazırlamanıza yardımcı oluyor. Seyahat tarihlerinde hava durumunu kontrol ediyor ve size ona göre kıyafet önerilerinde bulunuyor.

Ayrıca rotanızdaki destinasyonları size sorup, ona göre yanınıza almanız gereken eşyalar hakkında bir öneri listesi hazırlıyor. “Kışın Batum’a gidiyorum” diye koca mont alıp da benim gibi kucağınızda gereksiz bir yükle dolaşmamanızı sağlıyor kısaca.

iOSAndroid

12. XE Currency

XE Currency App

Seyahatlerimizin uzunluğunu kısalığını, yapacağımız aktiviteleri belirleyen şey, büyük ölçüde paradır. Özellikle Dolar ve Euro bu denli yükselişteyken!

XE Currency uygulaması yurtdışı seyahatlerinizde dünya üzerindeki bütün para birimlerini direkt kur olarak hesaplayan bir uygulama. Elbette alternatifleri çok fazla olsa da, bu uygulamanın diğerlerinden daha iyi olmasını sağlayan şey, çevrimdışı kaldığınızda en son çevrimiçi olduğunuzdaki kur miktarına göre hesaplama yapabilmesi. Ve yurtdışı seyahatlerinde internet erişimi büyük sorun olduğu için, bu uygulama da listeye girmeyi başardı.

iOSAndroid

13. TripAdvisor

TripAdvisor App

Şahsen benim çok beğendiğim, en iyi mekan uygulamalarından biri. Restoranlar, oteller, müzeler, gezip görülecek yerler hakkında kullanıcı yorumlarına erişebilir, puanlamalarını görebilirsiniz.

Elbette konu kişisel zevkler olduğunda kullanıcı yorumu çok da belirleyici bir faktör olmuyor. Fakat ne kadar fazla kullanıcı oylama yapmışsa, daha doğru bir kaynak olmaya başlıyor.

TripAdvisor kullanıcı sayısı epey yüksek bir uygulama olduğu için, güvenilir diyebiliriz. Ayrıca süslü, oynanmış fotoğraflar yerine, kullanıcıların kendi fotoğraflarını görmek de bir yere gitmeden önce orayla ilgili fikirlerinizi doğrudan etkileyebiliyor.

Uygulamanın bir diğer güzel tarafı da, lokasyonları kendi içerisinde kategorize etmesi. Örnek olarak “Çevrenizdeki Restoranlar” menüsünün altında “Ekonomik, Yüksek Bütçeli, Eğlenceli” gibi kategorilere ayırarak size sunum yapıyor.

Gezilecek yerler için de kullanılması gereken bir uygulama.

iOSAndroid

14. Yelp

Yelp App

Hazır restoranlar falan demişken Yelp’e de değinelim. Yelp, aslında tamamen bir restoran bar kılavuzu görevi gören bir uygulama. Yerli muadilleri olsa da, Yelp Amerika çıkışlı ve tüm dünyada etkin bir uygulama olduğu için bunu tercih ediyorum.

Birçok restoran ve barın menüsüne kadar içinde barındıran uygulamada, yine kullanıcı bazlı bir değerlendirme görebilirsiniz. Hiç bilmediğiniz bir ülkede veya şehirde, ne yiyeceğinizi önceden bilmek büyük avantaj.

iOSAndroid

15. Piri Guide

Piri Guide

Seyahate başlamadan önce yeterince araştırma yapmayı eziyet olarak görenlerden misiniz? Ya da “Rüzgâr beni nereye savurursa…” diyenlerden mi? O halde Piri Guide tam sizlik.

Piri Guide, sesli rehber uygulamasıdır. Seyahatiniz boyunca size rehberlik eder ve rotanızı planlar. Türkiye ve birçok ülkede, semtlerin adına varana kadar sağlıklı hizmet sunan bu uygulama, üşengeç gezginler için ciddi oranda kolaylık sağlayabiliyor.

Aynı zamanda yalnızca kuru bir rehberlik değil, mekanlara göre güzel müziklerle sesli anlatımın kalitesini artırıyor.

İndirilmesi gereken bir gezi uygulaması.

iOSAndroid

16. Google Trips

Google Trips

Seyahat planlama ve rotalara girmişken, Google Trip de bu alanda hizmet veren bir uygulama. E-mail adresinizi kullanarak otel rezervasyonları, araç kiralama gibi işlemleri gerçekleştirmenize olanak sağlıyor.

Bulunduğunuz şehre, konuma göre size orada neler yapabileceğinizi, çevrenizdeki kayıtlı etkinlikleri öneri olarak sunuyor.

Diğer uygulamalardan en belirgin avantajı ise çevrimdışı çalışabilme özelliği olarak karşımıza çıkmasıdır.

Ek olarak diğer Google uygulamaları ile haberleşme sağlıyor ve seyahatlerinizi kaydetmenize olanak yaratıyor.

iOSAndroid

17. Wallet / Splittr

Wallet App

Work and Travel bitmek üzere, ya da Erasmus’un son zamanları. Kalabalık bir grupla seyahate çıkmaya hazırlanıyorsunuz. Alman usulü ödemeler yapılacak ama her zaman paranız yanınızda olmayabilir.

Bu durumda arkadaşlarınız arasında ekonomik bir bürokrasi başlayacaktır. Endişe edecek hiçbir şey yok. Splittr, yaptığınız her harcamayı isim isim kaydetmenizi sağlıyor. Her ülkenin para birimine göre anında hesaplamalar yaparak kim kime ne kadar borçlu, kim kimden ne kadar alacaklı listeleyip sunuyor. Para sorunu ile bölünmeyecek keyifli bir yolculuk çıkarmanızı sağlıyor.

Wallet uygulaması da bütün seyahat bütçenizi ayarlamanızı sağlayan, kabaca tabiriyle bir muhasebe programı. Harcamalarınızı kontrol etmenizde oldukça kullanışlı olacağı aşikar.

iOSAndroid

18. Mobile Passport

Mobile Passport

Eğer geziniz Amerika’ya ise, bu uygulama sizi uzun bir kuyruk beklemekten kurtaracaktır. Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından onay alma başarısına sahip bu uygulama ile ülkeye girerken pasaport sırası bekleme olayını ortadan kaldırıyor.

Uzun ve sıkıcı pasaport sıralarında artık beklemenize gerek yok. Cep telefonunuzda, uygulama üzerinden pasaportunuzu taratıp yüklüyorsunuz. Online olarak pasaport kontrolünüz gerçekleşiyor. Amerika’da 20 havaalanında bu uygulama kullanılmaya başlandı. Umarım daha fazla ülke bu uygulamaya geçiş yapar.

iOSAndroid

19. Google Translate / iTranslate Voice

Google Translate App

Şu ana dek gezinize dair her detayı halledebildiğiniz bir uygulama buldunuz. Peki gittiğiniz yabancı bir ülkede dil sorununu nasıl halledeceksiniz?

İşte burada imdadınıza yine Google yetişiyor. Google Translate uygulamasında birçok dilde neleri nasıl söyleyebileceğinizi görebilirsiniz. Fotoğraf çekerek tabelaları da okuyabilirsiniz.

Bir diğer uygulama olan iTranslate Voice ise bir Apple hizmeti. 40’dan fazla dilde sesli çeviri yaparak, gittiğiniz, gezdiğiniz yerlerde iletişim probleminizi büyük oranda çözmenize yardımcı oluyor.

iOSAndroid

20. Spotify / SoundHound / Tinder

Spotify App

Son maddedeki uygulamalar seyahatinizi daha keyifli hale getirmek için kullanacağınız uygulamalar. Spotify ve SoundHound ile kaliteli müzik dinleme keyfini yaşayabilirsiniz. Seyahat ederken boş geçen ulaşım zamanlarınızı daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Belli sınırlamalar ile ücretsiz kullanabileceğiniz bu uygulamalarda Premium özellikleri de mevcut.

Hiç tanımadığınız bir ülkede veya şehirde yerel insanlarla tanışıp arkadaşlık kurmak epey işe yarardı.

Tinder, amacının dışında kullanılsa da, aslen bu şekilde çok yararlı bir uygulamadır. Özellikle Avrupa nüfusunun büyük çoğunluğu kullanıyor. Fakat dikkatli kullanmakta fayda var. Sonuçta hiç tanımadığınız insanlarla görüşeceksiniz ve maalesef bu uygulamada referans sistemi yok. Tedbiri elden bırakmadan kullanırsanız çok güzel yerel arkadaşlıklar kurabilirsiniz.

iOSAndroid

Ahmet Can İlhan

Araştırma bağımlısı, çok okuyan, çok gezen, az bilen, öz bilen.

@ahmetcanilhan

  • Hayatınızı Kolaylaştıracak 10 Mobil Uygulama

  • Beyninize Faydalı 10 Mobil Uygulama

  • iOS12’nin Öne Çıkan 7 Önemli Özelliği

  • Wise Reminder

    Her Bilgisayarda Mutlaka Bulunması Gereken 10 Program

  • Acemi Festivalciler İçin Hayat Kurtaran Tavsiyeler

  • Motosiklet Günlüğü

    Seyahat Severler İçin En İyi Yol Filmleri – Yüksek Puanlı 30 Film

  • Gururlandıran Türk Yapımı En İyi 5 Oyun