Marvel Filmlerini Sevenlerin Beğeneceği 7 Çizgi Roman

Marvel Sinematik Evreni, her filmle biraz daha genişlerken, hayran kitlesi de artmaya devam ediyor.

Bu filmlerin kaynakları olan çizgi romanlar da aynı ölçüde yaygınlaşıyor.

Ülkemizde çizgi roman okumak bir “lüks” olarak görülse bile, aylık ya da haftalık belli miktar ile zevk alabileceğiniz bu edebiyat türünden 7 eseri birlikte inceleyelim.

1. Civil War (İç Savaş)

Hikaye: Mark Miller
Çizim: Steve McNiven

Listemizin birinci sırasında yer alan bu eser, hemen hemen “Captain America: Civil War” filmiyle aynı konuya sahip.

Filmde de olduğu gibi, kahramanlarımız insanlara yardım etmeye çalışırken işler kontrolden çıkıyor ve bir trajedi yaşanıyor. Bu olayın üzerine Amerikan Hükümeti, tüm kostümlü kahramanların, maskelerinin ardında saklanmayı bırakarak kimliklerini devlete bildirmelerini şart koşan bir “Süper Kahraman Kayıt Yasası” tasarısı öne sürüyor.

Bunun ardından kahramanlarımız, hayatlarını tamamen değiştirecek olan bu olay karşısında ikiye bölünüyor. Iron Man’in öncülük ettiği yasa yanlıları ve Captain America’nın liderliğindeki “kanun kaçakları”.

İçerisinde She-Hulk’dan Fantastic Four’a, Spider-Man’den Daredevil’a kadar bir sürü süper kahramanı bulunduran bu eser çizgi roman dünyasına atılmak için ideal eserlerden biri.

2. Avengers vs X-Men

Hikaye: Jeph Loeb, Brian M. Mendis, Jason Aaron, Ed Brubaker, Jonathan Hickman, Matt Fraction
Çizim: Ed McGuinness, Frank Cho, John Romita, Jr.

Çocukluğu, Hugh Jackman’ın canlandırdığı Wolverine karakterini izleyerek geçmiş bir nesil olarak X-Men’in yeri muhtemelen bizde hep ayrı olacaktır.

Bu eserde ise “Dünya’nın En Kudretli Kahramanları” ve “Atomun Çocukları” büyük bir anlaşmazlığa düşüyor. Gezegenleri yok eden Phoenix Enerjisi Dünya’ya geri dönüyor. Avengers onu durdurma planları yaparken, Cyclops ve X-Men’in farklı bir planı var.

Marvel Evreni’nin iki büyük lideri karşı karşıya geliyor. Captain America’ya göre Phoenix bir kıyamet habercisi, Cyclops’a göre bir kurtuluş yolu olabilir. Phoenix’in seçtiği taşıyıcı beden Hope Summers ise arada kalıyor.

İki taraf da idealleri uğruna neleri gözden çıkarabilecek? Cevabı ise bu eserde yer alıyor.
Marvel’ın en usta yazar ve çizerlerinin kalemlerinden çıkmış bu eser adeta bir süper kahraman geçit töreni.

3. Deadpool: Killustrated (Deadpool Edebiyat Kahramanlarını Öldürüyor)

Hikaye: Cullen Bunn
Çizim: Matteo Lolli

Deadpool’u daha önce hiç okumadıysanız kafa karışıklığınızı gidermek isterim. Marvel çizgi roman evreni, paralel evren teorisi üzerine kuruludur. Yani Deadpool’un öldürdüğü bir karakter, sadece o evrende ölüdür. Diğer evrenlerde hayatına devam edebilir.

Filmleriyle popüler kültürde yer edinmiş olan Deadpool’un en sevilen yönlerinden biri ise “4. Duvar’ı yıkabilmesi”.

Tüm Marvel Kahramanlarını teker teker öldürmüş, çok sayıda psikolojik rahatsızlık taşıyan, geveze, paralı askerimiz, bu sefer edebiyat karakterlerinin peşine düşüyor. Neden veya niçin öldürdüğünü kitabı okudukça anlayacağımız için pek bir açıklama yapmayacağım.

Şakacı psikopatımız Deadpool bu eserde Kaptan Ahab ile beraber Moby Dick’i avlamaya çalışıyor, Pinokyo’nun hayallerini “deliyor”, Don Kişot ile yel değirmeni avlıyor, Küçük Kadınlar’la sohbet ediyor, Üç Silahşörler’e kafa tutuyor ve hatta Sherlock Holmes’un bile ilgisini çekiyor.

Eğlenceli ve hüzünlü (?) bir eser okumak istiyorsanız, bu kitap hoşunuza gidebilir.

4. X-Men: Magneto Testament (X-Men: Magneto Vasiyet)

Hikaye: Greg Pak
Çizim: Carmine Di Giandomenico

X-Men’in kurucu üyelerinden olan abimiz Max Eisenhardt, namıdiğer Magneto’nun köken hikayesi.

Başlarda 1925 yılında, sayısız öğrenciden biri olan Max’in aşık olduğu kızı etkilemek ve okul kabadayılarıyla uğraşmaktan başka derdi yoktu. Ancak maalesef, Nazi Almanyası’nda yaşayan bir Yahudi’ydi.

Toplama kamplarının acımasızlığını muazzam bir hikaye anlatımıyla bize sunan bu eser, 2008 yılında IGN tarafından en iyi mini-seri seçildi. Çoğu Marvel eserinden farklı olarak bu eser, Marvel’ın en popüler karakterlerinden birine hüzünlü ve tarihi tutarlılığı olan bir bakış atıyor.

5. The Superior Spider-Man (Üstün Örümcek Adam)

Hikaye: Dan Slott ve Christos Gage
Çizim: Ryan Stegman, Humberto Ramos, Giuseppe Camuncoli

Mahallemizin arkadaş canlısı Örümcek Adam’ın hayatının dönüm noktalarından birini anlatan bu seride, baş düşmanı Dr. Octopus, Peter’ın bedenini ve hayatını ele geçiriyor.

Otto Octavius’un yönettiği bedende, Peter’ın bilinci de kenarda köşede yaşama tutunmaya çalışıyor. Dr. Octopus’un amacı ise Peter Parker’a göre her yönden “üstün” olduğunu kanıtlamak.

Çoğu zaman Peter Parker’a katılsak da, kimi yerlerde Otto Octavius, kesin ve sürekli çözümleriyle okuyucuyu bile ikileme sokuyor. Birbirinden farklı iki karakterin, tek beden üzerindeki hakimiyet savaşını anlatan ve okuyucuya sürekli olarak doğrunun ne olduğunu sorgulatan bu eser Spider-Man hayranları için bir başyapıt niteliğinde.

6. Age of Ultron (Ultron Çağı)

Hikaye: Brian Michael Bendis
Çizim: Bryan Hitch, Brandon Peterson, Carlos Pacheco, Alex Maleev, Paul Neary, Butch Guice, Roger Bonet, Tom Palmer, David Marquez, Joe Quesada

İnsanlığın zamanı sona erdi.
Ultron Çağı geldi.
İtaat et ya da yok ol.

Hank Pym’in, namı diğer Ant-Man, dünyayı korumak için yarattığı yapay zeka Ultron, kontrolden çıkıp kendi ideallerini gerçekleştirmeye başlamış halde. İnsanoğlu gelecek için fazla zayıf, evrimleşmeli ya da yok olmalı.

Hikaye Ultron’un tamamen egemen olduğu “kıyamet sonrası” bir dünya düzeninde geçiyor. Devletler yok, millet ayrımı yok. Sadece yaşayanlar ve ölmesi gerekenler var. Kahramanlarımız ise saklanıyor ve yıllardır çözüm arıyorlar. Düşünmemeleri gereken yolları bile denemeye hazır haldeler. Wolverine ise başka planlara sahip.

Hemen hemen tüm süper kahramanları barındıran bu eserde, zaman yolculuğu yapan Wolverine, New York şehrinin üzerinde uçan dinozorlar, üzücü kayıplar ve yarı robotik hale gelmiş Ultron yanlısı bir Iron Man’in dostlarına sırt çevirmesi gibi değişik olaylar yer alıyor.
Fütüristik eserleri seviyorsanız bu bilim-kurgu başyapıtına da bir göz atabilirsiniz.

7. Champions

Hikaye: Mark Waid
Çizim: Humberto Ramos

Bir adet ergen Hulk, bir adet Afro-Amerikan ergen Spider-Man, bir adet yarı sentetik ergen Viv Vision, bir adet ergen Nova, bir tane de Müslüman ergen Ms. Marvel ve ergen Cyclops’u da unutmayalım.

Evet, girişten anladığınız üzere bu kitap “ERGEN” süper kahramanlardan oluşuyor. Bu gençler, yetişkinlerin olaylarla başa çıkma yöntemlerini beğenmeyip kendi başlarına dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye çalışıyorlar. Bunu yaparken de “selfie” çekmeyi ya da “tweet” atmayı ihmal etmiyorlar.

Serinin zaman çizgisi, günümüzle paralel ilerliyor. Yani kahramanlarımız, bir sürü güncel sorunlarla ilgileniyor. Kadına şiddet, homofobi, ırkçılık, cinsiyetçilik gibi evrensel sorunlarla.

Her ne kadar süper yetenekleri olsa da onlar daha “çocuk”. Ailevi sorunları, okul problemleri ya da kişilik bunalımları yaşıyorlar. Normal çizgi romanlardan birazcık daha farklı olan bu seri, gençler, genç kalanlar ve genç kalmak isteyenler için harika bir eser.

Akın Güven

@akinguven

  • Akademik Makale Nedir, Nasıl Okunmalı?

  • Sabahattin Ali

    Sabahattin Ali Kimdir? 5 Maddede Hayatıyla İlgili Bilinmeyenler

  • Bir Garip Şiir Akımı: İkinci Yeni Şairleri

  • Hafızalardan Silinmeyen 12 Kitap Karakteri

  • kitap okudukça bilgin artar

    Düzenli Kitap Okumanın Bilimsel 15 Faydası

  • Agatha Christie

    Polisiye Öykü Makinesi Agatha Christie’i Okumayı Düşünenlere 5 Kitap Tavsiyesi

  • Stefan Zweig

    Stefan Zweig Kimdir? – 7 Eserle Stefan Zweig’ı Tanımak