Düzenli Kitap Okumanın Bilimsel 15 Faydası

Kitap okumanın faydaları saymakla bitmez. Hem sağlığa, hem de kişisel gelişime müthiş katkıları vardır. Zaten sağlık açısından faydaları bir çok bilimsel araştırmaya dayalıdır.

Kitap okumak ayrıca sizi çok farklı bir insana dönüştürür. Dünyayı eskiden olduğundan farklı algılamaya başlarsınız. Zekanız keskinleşir, beyin gücünüz artar.

Ek olarak öğreneceğiniz sonsuz bilgilerle normalde asla gidemeyeceğiniz yerlere gitmenize ve tanışamayacağınız insanlarla tanışmanıza bile vesile olabilir. Çünkü bilgi her şeydir. Gerekli bilgiyle normalde yaşayamayacağınız bir hayatı elde edebilirsiniz.

Bu liste size kitap okumayı bir alışkanlık haline getirmek için 15 neden sunuyor. İşte kitap okumanın sağlık ve kişisel gelişim yönünden insana verdiği yararlar.

1. Zeka Geliştirir

kitap

Kitap okumak zihin sağlığı açısından son derece önemlidir. Okunan kelime ve hikayeye olan konsantrasyon beynin uyarılmasını sağlar. Bugüne kadar yapılmış bir çok çalışma, okumanın kişiyi daha akıllı yaptığına dair kesin bulgular paylaşıyor. Özellikle okunan yazı zorlaştıkça beyin aktivitesinin yoğunlaştığı da biliniyor.

2009 yılında yapılan bir araştırma, okumanın beyinde yeni beyaz madde oluşumuna neden olduğunu ortaya çıkardı. Beyaz madde öğrenme ve zihinsel hastalıklarda büyük rol oynamaktadır.

Okumak, kişinin koşulları daha iyi analiz etme ve eleştirel düşünme yeteneğini de geliştireceği için, problemlerin tespiti ve çözümünde daha yetenekli olmasını sağlıyor.

2. Kelime Hazinesini Zenginleştirir

kitap okumak kelime dağarcığını geliştirir

Hiç şüphesiz, okumak insanın kelime dağarcığını muhteşem bir şekilde genişletir. Çünkü birisinin konuşmasını dinlerken atlayacağınız kelimelere, okurken daha iyi konsantre olursunuz.

Daha geniş bir kelime hazinesine sahip olmak, hem yazarlar, hem de konuşmacılar için çok önemlidir. İster blog yazıyor olun, ister şarkı sözü, daha fazla kelimeye sahip olmak işinizde sizi bir adım öteye taşır.

Ayrıca yabancı dil gelişiminde de okumak son derece önemlidir. Dinleyerek telaffuzunuzu geliştirirken, okuyarak hem gramer, hem de yeni kelimeler öğrenirsiniz. Üstelik kelimelerin farklı cümlelerde farklı anlamlarını da öğrenmiş olursunuz.

3. Stres Azaltır

Stres günümüzün en büyük problemlerinden birisi. Özellikle de strese uzun süreli maruz kalmak sağlık açısından oldukça zararlı.

Kitap okumak ise gündemden ve mevcut sorunlardan biraz olsun uzaklaşmanızı sağlayarak yaşadığınız stresi azaltabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre, okumanın stres seviyesini %68 oranında azalttığı görülüyor.

David Lewis’e göre sadece 6 dakika sessizce okumak, kalp atışını yavaşlatmak ve kaslardaki gerginliği azaltmak için yeterli.

4. Bilgi Çoğaltır

kitap okudukça bilgin artar

Bilgi hayattaki en önemli şeylerin başında gelir. Ve hiç şüphe yok ki okudukça beyninize sürekli bilgi yükler ve yeni şeyler öğrenirsiniz. Edineceğiniz her yeni bilgi hayatta daha fazla avantaj sağlamanıza imkan verir.

Çocuk yetiştirmek, iş kurmak, zorlu şartlarda hayatta kalmak ve daha bir çok hayati şey, ancak gerekli bilgiyle başarılır. Kitap veya dergi, okunan her şey size yeni bir bilgi katacaktır.

5. Hafızayı Güçlendirir

Çoğu insan isimleri, adresleri veya numaraları hatırlamakta zorluk çeker. Fakat düzenli kitap okumak insana muhteşem bir hafıza yeteneği verir.

Çünkü kitap okuduğunuz zaman çeşit çeşit karakterleri, onların hikayelerini ve onlara ait detayları hatırlamak zorunda kalırsınız. Süreki bir şeyleri hatırlamaya çalışmak hafızayı zinde tutar. Böylelikle yer bir yeni anı beyinde yeni sinir bağlantıları (sinapslar) oluşturur ve mevcutlar da güçlenir.

6. Konsantrasyonu Artırır

okumak konsantrasyonu artırır

Günümüzde artık insanlar bir çok işi aynı anda yapıyor. Bir yandan Facebook veya Twitter hesabını kontrol ederken, bir yandan da televizyondaki programı takip ediyor. Birisiyle sohbet ederken ve işte çalışırken de aklındaki diğer işlerden dolayı yapması gerekene yoğunlaşamıyor.

Oysa bir kitaba kendinizi daldırdığınızda bütün dikkatinizi bu işe vermiş oluyorsunuz. Yoğun konsantre isteyen bir işten önce sadece 15-20 dakika kitap okumak bile işinize yoğunlaşmanızda büyük fayda sağlacaktır.

7. Daha İyi Yazma Becerisi Sağlar

İyi bir yazar olmak için öncelikle bir okur olmak gerekir.

Düzenli kitap okumak, bir yazarın sahip olması gereken nitelikleri elde etmek için son derece önemlidir. Okuyarak yazım, anlam, dilbilgisi, noktalama gibi dilin temelleri öğrenilebilir.

Ayrıca bir düşünün. Herhangi bir işte iyi olmak için ne yaparsınız? Elbette o işin ustalarının eserlerini incelersiniz. İyi bir müzisyen olmak için sevdiğiniz bir müzisyenin eserlerini, bir yönetmen olmak için de yine ünlü yönetmenlerin filmlerini izlersiniz.

Kitaplar da böyledir. Onları okumak bir ustanın eserini incelemek gibidir.

8. Daha Rahat Uyumayı Sağlar

uyku öncesi kitap okumak

Uykudan önce film izlemek veya internette gezinmek yerine kitap okumak daha rahat uykuya dalmanızı sağlar. Çünkü kitaplar elektronik cihazlar gibi mavi ışık yaymazlar.

Zaten telefon, bütün gün maruz kaldığımız şeylerin başında geldiği için, ondan uzaklaşıp sadece bir kaç sayfa okumak bile bizi sakinleştirecek ve rahat uyumamızı sağlayacaktır.

Bu konula ilgili yapılan araştırma, uyku öncesi için oluşturulan bir alışlanlığın, uyku saatinin geldiğine dair vücuda sinyal gönderdiğini söylüyor.

9. Depresyonu Hafifletir

Depresyon ciddi bir rahatsızlık olduğu için elbette ilaç tedavisi gerekebilir. Ancak okumak, stresi azalttığı gibi, depresyonla başa çıkmamızda da bize yardımcı olur.

Avrupa’daki bazı üniversitelerin (Turin Üniversitesi, Groningen Üniversitesi) yaptığı araştırmalar, okuma terapisi alan hastaların depresyonla daha kolay savaştığını gösteriyor. Ayrıca deneklerin daha az endişeli ve daha az agresif bir ruh halinde oldukları da belirtiliyor.

Başka bir araştırma da düzenli kitap okuyanların depresyona %21 daha az meyilli olduğunu söylüyor.

Kısa bir araştırmayla bu konuda daha fazla çalışma bulabilmek mümkün.

10. Hayal Gücünü Besler

Kitap okurken, karekterler ve olaylar hayal gününüzde barınacak ve bu da sürekli olarak beyninizi bu yönde uyaracaktır.

Kitaptaki yerleri hayal edip, insanların nasıl göründüğünü zihninizde resmedeceksiniz. Sonuç olarak kitaba başlamadan önce zihniniz boşken, kitabı tamamladığınızda hayalinizde adeta bir dünya oluşmuş olacak.

11. Ömrü Uzatır

Yale Üniversitesi’nden bir ekibin yaptığı araştırma göre, günlük olarak kitap okumanın ömür uzattığı görülüyor.

Ekibin 50 yaşın üzerindeki 3.600 kişi üzerinde yapılan gözlemle, günlük 30 dakika kitap okuyanların, gazete ve dergi okuyanlara göre ortalama 2 yıl daha fazla yaşadığını açıklanmıştı.

Denekler arasında haftada üç buçuk saat kitap okuyanların ölme ihtimali %23 daha az iken, haftada üç buçuk saatten az okuyanların ölme ihtimali ise %17 daha az olarak açıklanmış.

12. Empati Yeteneğini Geliştirir

Özellikle kurgusal kitap okuyanlar, karakterlerin nasıl davranacağını tahmin etme, onların duygularını anlama da oldukça başarılıdır.

Toronto ve Harvard Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalar, kurgu okuyanların, insanların gözlerinden duygularını anlama ve diğer insanların perspektifinden olaylara bakmada daha başarılı olduğunu gösteriyor.

13. Alzheimer Riskini Azaltır

Kitap okumak beyni çalışmaya zorlar. Beynin aktif olması da gücünü kaybetmesini engeller.

Çünkü aynı kaslarımız gibi, beyin de sağlıklı ve güçlü kalmak için egzersize ihtiyaç duyar.

Bir araştırmaya göre beyindeki hareketsizlik Alzheimer gelişimine yardımcı oluyor. Kitap okumak, satranç oynamak gibi aktiviteler yapanlar, Alzheimer hastalığına yakalanmada iki buçuk kat daha az riskli durumdalar.

14. Sosyallik Kazandırır

Düzenli kitap okumanın sosyal becerileri geliştirdiğine dair bir çok araştırma bulunuyor. 12. maddede zaten empati yeteneğini geliştirdiğinden bahsetmiştik.

Kitap okuyanlar, okumayanlara göre insanların vücut dilini ve ifadelerini yorumlama konusunda daha iyiler.

Ayrıca bolca kitap okumak demek, üzerinde tartışacağınız bolca konu demektir. Bu da sohbet imkanı bulduğunuz herkesle arkadaşlık kurabilmeniz için bir adım olacaktır.

15. Mutluluğu Artırır

okumak mutlu eder

Kitap okumak başlı başına bir eğlencedir. Romandan kişisel gelişime, biyografiden bilimsel içerikli kitaplara kadar mutlaka ilginizi çekecek, sizde merak uyandıracak bir kitap bulabilirsiniz.

Booktrust tarafından 2013’de yapılan bir anket düzenli kitap okuyanların hayatından daha memnun, daha mutlu ve yaptıkları şeyleri değerli görmeye daha yatkın olduklarını gösteriyor.

  • Akademik Makale Nedir, Nasıl Okunmalı?

  • Sabahattin Ali

    Sabahattin Ali Kimdir? 5 Maddede Hayatıyla İlgili Bilinmeyenler

  • Bir Garip Şiir Akımı: İkinci Yeni Şairleri

  • Marvel Filmlerini Sevenlerin Beğeneceği 7 Çizgi Roman

  • Hafızalardan Silinmeyen 12 Kitap Karakteri

  • Agatha Christie

    Polisiye Öykü Makinesi Agatha Christie’i Okumayı Düşünenlere 5 Kitap Tavsiyesi

  • Stefan Zweig

    Stefan Zweig Kimdir? – 7 Eserle Stefan Zweig’ı Tanımak