Geç Uyanmak İstiyorum Diyenler İçin 7 Strateji

Okul veya iş için her gün erken kalkmak zorunda olmak bir çoğumuz için büyük eziyettir. Kimimiz 3-4 farklı alarm kurar, kimimiz çareyi erken yatmakta bulur. Genellikle 6-8 saatlik uykunun ardından zor da olsa uyanırız.

Ancak konu erken uyanmamak olunca çaresiz kalabiliyoruz. O güzelim uyku bir kere kaçınca da tekrar uyunmuyor. Bu, erken kalkmaya alışan bünyemizin bize yaptığı kötü bir sürpriz aslında. Neyse ki bu can sıkıcı durum için yapabileceğimiz bazı şeyler var. İşte, erken uyanmamak için ne yapmalı, nasıl daha geç uyanırım diyenler için 7 yöntem.

1. Uykunuzu dağıtacak şeyleri ortadan kaldırın

alarm
shutterstock

Uykuya dalmadan önce her sabah rutin olarak sizi uyandıran alarmınızı kapatmayı unutmayın. Alarm dışında başka nasıl uyandığınızı düşünün ve onları da bir günlüğüne kendinizden uzak tutun. Örneğin telefonunuzu kapatın veya sessiz alın. Yanı başınızda bir saat varsa çekmeceye koyun. Bir anlığına uyanıp saatle göz göze gelmekten kurtulmuş olursunuz. Odanızın kapısını kapatıp, evdekileri de sizi erken uyandırmaması konusunda uyarın. Elektronik cihazları yanınızdan uzaklaştırın. Özellikle de gece lambası varsa kapatın. Vücudun biyolojik saatini koruması için gerekli olan melatonin hormonunun salgılanması karanlık bir ortamda mümkündür.

2. Pencereleri ışık giremeyecek şekilde kapatın

yatak odası
shutterstock

Sabah uyanınca yüzünüze güneş vurmaması için perdelerinizi kapalı tuttun. Eğer yapabiliyorsanız ışığı tamamen engelleyin. Böylece güneş doğup her yer aydınlansa bile odanız karanlık kalacak ve biraz daha fazla uyuyabileceksiniz. Odayı tamamen karanlık tutmanın bir yolu yoksa göz bandı kullanabilirsiniz.

3. Ilık bir duş almayı unutmayın

duş
Giphy

Stresli bir günün ardından uyumak her zaman pek kolay olmaz. Yatmadan hemen önce ılık bir duş almak vücudunuzu rahatlatıp kolay uykuya dalmanızı sağlar.

4. Açlığın uykunuzu bölmesine izin vermeyin

süt
pixabay

Yatmadan bir kaç saat önce uygun yiyeceklerden tüketerek hem rahat uyumanızı sağlayabilir, hem de açlıktan uyanmanızı engelleyebilirsiniz. Bir parça peynir veya ılık bir süt içebilirsiniz. Triptofan içeren süt, serotonin seviyesini artırarak daha iyi uyumanıza yardımcı olur.

5. Oda sıcaklığını ayarlayın

rahat uyku
shutterstock

Yaz aylarında yatak odanızın fazla sıcak olması rahat uyumanızı engeller. İstemediğiniz bir saatte ter içinde uyanabilirsiniz. Yatmadan önce vantilatör veya varsa klima ile odanızı uygun sıcaklığa getirin.

6. Geç uyuyun

geç yatmak
shutterstock

Biraz düz mantık olacak ancak her zamankinden biraz geç yatarak daha geç uyanmayı başarabilirsiniz. Geç yatmak, geç kalkmanıza yardımcı olsa da her gün düzenli olarak yapmanız sağlığınız açısından önerilmez.

7. Uykunuzu bölmeyin

alarm
shutterstock

Sabahın erken bir saatinde uyanırsanız kalkmak için acele etmeyin. Gözlerinizi kapalı tutup sakince tekrar uykuya dalmayı bekleyin. Gördüğünüz rüyayı hatırlıyorsanız rüyaya devam etmeyi deneyin. Eğer aklınızı düşüncelerle doldurursanız tekrar uykuya dalmak imkansızlaşacak.

Meryem Ercan

@meryemercan

  • İlk Yardım Nedir, Nasıl Yapılır, ABC’si ve Çantasındakiler

  • Sigaranın Zararları Nelerdir? 11 Maddede İnsanlığın Düşmanı Sigara

  • Depresyonun Göze Çarpan 7 Yönü

  • 5 Maddede Asperger Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • halüsinasyon görmek

    Halüsinasyon: Çeşitleri ve Nedenleriyle Beynin Gizemli Oyunu

  • Yüksek Lisans Hakkında 7 Temel Bilgi

  • Akademik Makale Nedir, Nasıl Okunmalı?