Sizi Başarıya Götürecek 14 Basit ve Etkili Adım

Başarı nedir?

Başarı dışarıdan bakıldığında basit,anlık ve düz bir yol olarak görülür. Fakat ne var ki başarı, geçtiğimiz keskin virajların, aştığımız engellerin, altından kalktığımız zorlukların birikimidir.

Gelin başarıya ilerleme sürecinde size yardımcı olabilecek, işlerinizi kolaylaştıracak ve sizi başarıya götürecek 14 basit adıma göz atalım.

1. Hedef Belirleyin

Hedef nedir? Hedef başarının kendisidir. Ulaşmak istediğimiz sonuç, gitmek istediğimiz varış noktasıdır. Hedefiniz olmadan yola çıkarsanız engeller karşısında tökezler, hatta pes bile edebilirsiniz.

Hedefinizi belirleyin ve onu yolun sonuna koyun. Ne istiyorsunuz? Bu yola ne için, hangi amaç için çıkıyorsunuz? Bu soruların cevaplarını kendinize göre yorumlayarak bir düşünün. Hedefinizi başarı olarak görün ve başarıya gözlerinizi dikin. Unutmayın ki rotasız bir gemi kaybolmaya mahkumdur.

2. Planlama Yapın

Planlama yapmak belki de bu süreçte bize kolaylık sağlayan en önemli etkendir. Bir sonra ki adımımızı, neler yaptığımızı ve neler yapmamız gerektiğini bize gösterir. Hedefe ulaşmada bize yol olur.

Planlama yapmanın en basit yolu, hedefinizi belirlemek ve hedefe ulaşan yolları gözden geçirerek size en uygun olanını kendi şartlarınıza göre tasarlamaktır. Planda aksaklık olduğu zaman planı bozma gibi bir duruma yer vermeyin. Unutmayın ki hedefe giden yolda tümsekler de olacaktır. Size düşen görev, engelleri teker teker aşıp, plana ne olursa olsun sadık kalmaktır.

3. Adım Atın

Başlangıçlar çoğu zaman bu sürecin anahtarı niteliğindedir. Fakat o anahtarı yerine oturtmak kimilerine ağır, zor bir durum olarak gözükebilir. Burada şunu belirtmek isterim ki başlangıç olmadan son olmaz.

Eğer gerçekten bir hedefiniz, bir hayaliniz varsa yerinizde oturup sadece plan yapmakla, hayal kurmakla yetinmeyin. Kalkın ve adım atın. Hayalinizin hayal olarak kalmasına izin vermeyin. Onu gerçeğe dönüştürün. Siz adım attıktan sonra gerisi kendiliğinden çözülecek ve size yol gösterecektir. Unutmayın ki hiç bir yol, hiç bir hedef ve hiç bir plan başlangıç olmadan sizi sona ulaştırmaz.

4. Zamanınızı Verimli Kullanın

Zaman belki de elimizde ki en büyük nimettir. Belki de ancak geçmişe baktığımızda değerini anladığımız bir unsurdur.

Zamanınızı değerlendirin. Boşa harcamaktan, fazlalıklara harcayarak kaybetmekten kaçının. Zamanınızı bölün. Bir gün içerisinde yapmanız gerekenleri, çalışmanız gereken saati, uykunuzu, temel ihtiyaçlarınızı ve kendinize ayırdığınız vakti not alın ve zaman üzerinde oynamaya başlayın. Onu size verimli olacak maximum seviyede kullanın. Boş vakitlerinizi harcamayın. Yapılacak işleri ertelemeyin.

5. Çalışma Stilinizi Tanıyın

Size en uygun çalışma stili nedir? Günün hangi saatlerinde beyniniz daha aktif çalışır? Çok çalışmak mı size daha verimli sonuç kazandırır yoksa az çalışıp öz çalışmak mı?

Bu soruları kendinizi tanıyarak verin ve ona göre kendinizi yönlendirin. Çalışma stilinizi tanıyın. Onu oluşturun kendinizi maximum verim alacağınız çalışma saatine ve çalışma düzenine göre programlayın. İnanın bana planlarınıza uymak bu sayede daha kolay olacaktır.

6. Düzenli Olun

Düzenli olmak şüphesiz ki hem fiziksel hem de mental olarak size kolaylık sağlayacaktır. Gerek planda düzenli olmak, gerek ortamınızda düzenli olmak, gerek çalışmanızda düzenli olmak…

Öncelikle yaşadığınız ortamı içinize sinen şekilde temiz ve düzenli tutun. Aradığınızı kolayca bulun. Sizi motive eden şeyleri göz önünde tutun. Planınızda düzenli olmak için ise, hedefe giden yolda atacağınız adımları belirlemeniz, gerçekçi olmanız ve planı aksaklıklar çıksa dahi aksatmadan uygulamanız demektir.

Çalışma düzeniniz ise bu yolda en önemli etkenlerden biridir. Günlük ve haftalık verimli bir saat diliminizi düzenli olarak çalışmaya ayırın durumu tekrarlayın ve alışkanlık haline getirin.

7. Odaklanın

Başarıya giden yolda en sık karşılaştığımız durumlardan birisidir odaklanma sorunu yaşamak. Bulunduğumuz bir ortam, umutsuzluğa kapıldığımız bir durum, bıkkınlık ve zorluklar bizi umutsuzluğa sürükleyecek ve hedefe olan bağlılıktan uzaklaştıracak en başlıca etkenlerdir. Odaklanma ise tam bu noktada devreye giriyor?

Hedefinize göz dikin, çevrenizde olan olayların, içine girdiğiniz belli başlı geçici ruh halinin, geçici zorlukların ve geçici dönemlerin sizi yanıltmasına izin vermeyin. Hedefinize odaklanın. Bir yolda ilerlerken çevredeki olayların sizi etkilemesine fırsat tanımayın. Gideceğiniz noktaya odaklanın ve çevrede gelişen durumları umursamayın. İnanın bana hedefinize kitlendiğiniz, ona odaklandığınız zaman o size gelecektir.

8. Zinde Olun

Bu süreçte sağlıklı beslenme alışkanlığı edinin ve moralinizi bozan insanlardan uzak durun. Böylelikle gerek fiziksel, gerekse mental açıdan zinde kalırsınız.

Günlük yarım saatlik ufak bir yürüyüşe çıkın. Kendinize vakit ayırın. Bunaldığınız, tökezlediğiniz zaman mola verip deşarj olun. Kafanızı toplayıp planınızı gözden geçirin. kendinizi hazır hissettiğinizde ise tekrar ve daha emin olarak başarı sürecine hız katın.

Abur cuburlardan olabildiğince uzak durmaya çalışın. Paketlenmiş hazır gıdalar yerine ev yemeklerine yönelin. Ev ortamında da olsa günün belli bir dilimini fiziksel aktiviteye ayırın. Moralinizi bozan, sizi umutsuzluğa düşüren insanlardan bir müddet uzak durun. Söylenen sözleri, yapılan davranışları görmezden gelmeye çalışın. Hedefinize, başarınıza odaklanın.

9. Uyku Düzenini Ayarlayın

rahat uyku

Uyku biyolojik olarak vücudumuzun kaçılınmaz en etkili dinlenme yollarından biridir. Yeri gelir ruh halimize bağlı olarak saatlerce uyur, yeri gelir bir gram uyuyamayız. İşte ikisi de bizi sağlıktan ve başarıdan alı koyan, aksaklıklara yol açan bir durumdur.

Çok uyumak bazı bilimsel araştırmalara göre yorgunluğa, bitkinliğe ve halsizliğe yol açarken, az uyumak ise vücudumuzun ve beynimizin kendisini toparlamasına, dinlenmesine engel olur. Böyle durumlarda yapmamız gereken ilk şey günlük size yeten uyku saatini, ihtiyaç duyduğunuz uyku miktarını keşfetmeniz ve bu uyku ihtiyacınız kadar uyumanız. Unutmayın ki dozunda uyku hem bedensel hem de mental olarak size çok büyük bir katkı sağlayacaktır.

Son olarak kendimden bildiğim üzere, eğer çok uyumaktan kendinizi alamıyorsanız kan değerlerinize baktırın ve doktorunuza başvurun.

10. Kendinizi Ödüllendirin

Hiç bir başarı kolay olmaz ve kolay olmayan hiç bir şey ödülsüz kalmaz. Kendinizi ufak ufak ödüllendirin. Örneğin bir hafta boyunca istediğiniz şekilde, istediğiniz verimle çalıştınız. O zaman o hafta sonunu kendinize ayırın. İstediğinizi yapın ve kendinizi ödüllendirin.

Ya da sağlığınız ve fiziksel olarak daha iyi hissetmek için abur cuburdan uzak durma kararı aldınız ve başarıyla süreci tamamladınız. O halde ufak da olsa kendinize serbestlik tanıyın ve dozunda olarak kendinizi ödüllendirin.

11. Motive Olun

Motivasyon çağımızın en büyük ilaçlarından biridir. Gerek yaşadığımız zorlukların, gerekse karşılaştığımız engellerin üstesinden gelmekte en etkili ve en başarılı yöntemdir.

Motive olmak aslında bir nevi başaracağınıza inanmaktır. Kendinize inanın. Kendinizi hedefleriniz doğrultusunda motive edin ve çevrenizde size inanan, sizi motive eden insanlara yer verin. Sizi ve motivasyonunuzu aşağıya çeken insanlardan uzak durun.

12. Hedeflerinizi Büyük Tutun

İlk maddede belirttiğim gibi hedefler başarının kendisidir. Hedefimize ulaştığımız zaman başarıya da ulaşmış oluruz. Bu süreçte dönüp kat ettiğimiz mesafeye bakarsak, bir çok insanın bize karıştığını, kötü sözler söylediğini, umutsuzluğu dile getirdiğini, dalga geçtiğini hatta hedeflerimizi küçümsemiş olduklarını bile görebiliriz. Umursamayın. İnancınızı ve hedefinizi olabildiğince genişletin ve büyük tutun, Bu doğrultuda kendinize güvenin.

Unutmayın ki güneşi hedefleyen ıskalasa bile yıldızları tutturur.

13. Hayal Kurun

Hayaller bazen çok uç noktada olurlar, bazen ise en dipte kaybolurlar. Peki hayal nedir? Kafamızın içinde dönüp duran o görüntüler beynimizin bir yanılgısı mı yoksa benliğimiz midir?

Hayaller sizi siz yapan, sizi diğer insanlardan ayırt eden en temel unsurdur. Hayal kurun. Farklı olun ve hayallerinizi kendinize hedef görün. Kim ne derse desin, hayallerinize inanın ve onları gerçeğe dönüştürmek için adım atın.

14. Umudunuzu Yitirmeyin

Umut belki de bu süreçte sizin en temel besininizdir. Hangi durumda olursanız olun, umuda sıkı sıkı sarılın. Söylenen kötü sözleri, karşınıza çıkan engelleri, umutsuzluğu dile getirenleri umursamayın. Gerek silah olarak, gerek besin olarak, gerekse de fener olarak umudunuzu kullanın.

Umudunuzu yitirmeye başladığınız anda sorgulayın. Hayallerinizi, kendinizi, ne istediğinizi, ne amaç uğruna başarıyı istediğinizi… Cevabınızı netleştirdiğiniz zaman umuda tekrar sıkı sıkı sarılın ve bu sürece geri dönüp yolun sonunda sizi bekleyen başarıya bir göz atın!

Büşra Bulut

@busrabulut

  • Yabancı Dil Öğrenmek İsteyenlere 10 Önemli Tavsiye

  • Beden dili

    İyi Bir Konuşmacıda Bulunması Gereken 8 Özellik

  • Gerçek Hikayeleriyle Motivasyon Veren 10 Başarılı İnsanın Hikayesi

  • Erteleme

    Zamanı Etkili Kullanmak İçin 8 Yöntem

  • Ücretsiz İngilizce ve Diğer Yabancı Dilleri Öğreten 5 Site

  • Yüksek Lisans Hakkında 7 Temel Bilgi

  • Akademik Makale Nedir, Nasıl Okunmalı?