Zamanı Etkili Kullanmak İçin 8 Yöntem

Çoğumuzun genel sorunudur aslında zamanı kullanamamak. İş hayatı, öğrencilik hayatı derken yoğun bir tempo üzerine kurulu halde zamanımız akıp gidiyor.

Hatta öyle zamanlar geliyor ki gerek uykumuzdan, gerekse kendimizden kısarak yapmamız gereken önceliklerimize odaklanırız. Haliyle bu süreçte kendimize vakit ayıramaz, hatta bazen kendi ihtiyaçlarımızdan bile taviz verir hale geliriz.

Zamanı yönetimi ve kullanımı ise tam da bu noktada devreye girer. Eğer verimli bir şekilde zamanınızı yönetebilirseniz uğraşlarınızdan daha iyi sonuç alır, kendinize vakit ayırır ve gün içerisinde daha rahat nefes alırsınız.

Peki zamanınızı daha verimli hale getirmek için neler yapmalısınız? Gelin bu soruya hep birlikte yanıt arayalım.

1. Planlama Yapın

Bazen öyle zamanlar olur ki tüm yapılacaklar birbirine girer. Bırakın işleri yapmayı, nefes almaya dahi fırsat bulamazsınız. Haliyle ortalık karışır. Tüm yapılacaklar çuvallar ve harcadığınız zaman boşa gitmiş olur.

İşte tam da bu yoğunlukta yardımınıza koşacak en temel unsurlardan biri planlama yapmaktır. Gün içinde yapmanız gerekenleri, bunlara ayıracağınız vakitleri zihninizde bir planla düzene sokmak ya da bir kağıda sırasıyla not almak, uğraşlarınızı ve bunlara harcadığınız zamanı daha net görmenize ve birçok yönden vakit tasarrufu yapmanıza olanak sağlar.

Örneğin yoğun bir iş gününde işlerinizi zihninizde bir planla düzenlemek ve onları sırasıyla uygulamak işlerinizi daha kolay bitirmenize, geri kalan vakti kendiniz için değerlendirmenize olanak sağlar. Eğer çok güzel planlama yapıyor fakat aksatıyorum, uygulayamıyorum diyorsanız, yaptığınız bu planı belli aralıklarla uygulayarak yavaş yavaş alışkanlık halinize getirin. Bir süre sonra bu durum alışkanlık olmaktan çıkacak rutin haline gelecektir.

2. Hangi Zaman Dilimlerinde Daha Aktif Olduğunuzu Keşfedin

Günün belli vakitlerinde kendimizi fiziksel ve mental olarak daha dinç daha verimli hissederiz. Bünyemiz daha dirençli, zihnimiz daha aktif haldedir.

İşte bu verimli saatlerinizi keşfedin. Zor ve daha fazla uğraş gerektiren işlerinizi bu vakitlerde yapın. Örneğin kendinizi daha dinç hissettiğiniz bir vakitte spor yapmanız performansınızı ve moralinizi olumlu yönde etkileyecektir.

Sözün özü aktif zaman dilimlerinizde yoğun tempolu işlerinizi halletmek, hem yaptığınız uğraştan verim alabilmenizi, hem de zamanınızdan büyük bir kazanç elde etmenizi sağlar. Aksi halde yapılması güç işlerin bitiş süreci uzar ve işleriniz birbirini takip edecek şekilde aksar.

3. Önceliklerinizi Gözden Geçirin

Önceliklerimiz aslında yapmak zorunda olduğumuz şeyler ya da yapmak istediklerimizdir. Bu noktada kendinizi sorgulamalısınız. Önceliklerinizin, isteklerinizden mi yoksa yapmak zorunda olduklarınızdan mı oluştuğunu görmelisiniz.

Eğer yapmak zorunda olduklarınızdan oluşuyor ise ilk olarak onları halledin. Daha sonra isteklerinize yönelin. Böyle bir yöntem izlediğinizde kendinizi hafiflemiş hissedecek ve yapmak istediklerinizi rahatça yapabileceksiniz.

Eğer kendi isteklerinize önceliği veriyorsanız bu alışkanlığınızdan uzaklaşmaya çalışın. Çünkü tam tersi durumda işleri sıkıştırmış olacak ve zamanınızın çoğunu yapmak zorunda olduklarınızı halletmeye çalışarak harcayacaksınız. Unutmayın ki önceliklerinizi ne kadar ikinci plana atarsanız zamanınızı o kadar kısaltır, yapmanız gerekenleri o kadar büyütürsünüz.

4. Mola Verin

Zamanınızı daha verimli kullanmanın yapı taşlarından biri de mola vermektir. Gerek zihinsel, gerekse fiziksel olarak toparlanmanız kaçınılmaz ihtiyacınızdır. Bunu en basitinden zamanınızı bölerek kolaylıkla yapabilirsiniz.

Örneğin 30 ya da 45 dakika verimli bir şekilde çalıştıktan sonra 10 ya da 15 dakikalık molalar vermeniz temponuzu hafifletmede ve geri kalan zamanınızı yönetmenizde yardımcı olacaktır. Aksi takdirde bir an önce bitsin diyerek mola vermeden uzun zaman dilimleriyle çalışmanız sizi mental ve fiziksel olarak yoracak, veriminizi azaltacak ve zamanınızı bir hayli tüketecektir.

5. Kendinize Vakit Ayırın

Uğraşların ve kısıtlı zamanların bizden alıp götürdüğü en önemli yatırımlardan birisi de kendimize ayırmamız gereken vakittir. İlk maddede bahsettiğim gibi plan yapmak ve bu plana uymak kendinize vakit ayırmanız için olanak sağlayacaktır.

Yani planlı bir şekilde hareket edip kendinize vakit ayırabilecek zaman dilimi oluşturmalısınız. Çünkü gün içerisinde sizi toparlayabilecek, enerjinizi yerinize getirebilecek en önemli etken kendinizle ilgilenmenizdir.

Ayrıca bu maddeyi uygulamanız zihinsel ve fiziksel olarak da zinde kalmanızı sağlayacaktır. En basitinden yoğun bir günün ardından hobileriniz ile uğraşmanız, ufak bir şekerleme yapmanız ya da kendinizle baş başa kalmanız sizi maksimum derecede rahatlatacak, enerjinizi yerine getirecek ve vaktinizi değerlendirmenizde yardımcı olacaktır. Unutmayın ki zaman onu kendiniz için kullandığınız ölçüde değerlidir.

6. Düzenli Uyuyun

Uyku biyolojik olarak bedenimizin ve zihnimizin dinlenme ihtiyacını karşılar. Dolayısıyla bu ihtiyaç giderilmediğinde ya da düzensiz bir şekilde giderildiğinde yorgunluk, halsizlik gibi durumlarla karşılaşırız. Bu durum ise gün içerisinde performansınızın düşmesine buna bağlı olarak fazladan vakit harcamaya yol açar.

Örneğin bir saatte kolaylıkla bitirebileceğiniz bir işi, iki saatte hatta üç saatte bitirir hale gelirsiniz. Haliyle diğer planlarınız aksar, bol bol zamanınız tükenir.

Uyku düzeni için ise ilk yapmanız gereken kendinizi değerlendirmektir. Günlük kaç saat uyuyorsunuz? Az uyuduğunuzda mı yoksa daha fazla uyuduğunuzda mı gün içerisinde verim alabiliyorsunuz? Bu soruları yanıtladığınız zaman bir sonra ki adım uykunuzu düzene sokmaktır.

Günlük kaç saat uyku kendinizi daha dinç hissetmenizi sağlıyor? Örneğin günlük 6-7 saat uyumak size yetiyor ise bunu devamlı olarak, her gün belli saatler aralığında düzenli olarak tekrarlayın. En basitinden gece saat 23.00 ile 06.00 saatleri arasında uyuyor olun. Aksine birinci gün sabah, ikinci gün akşam uyumak size hiçbir şey kazandırmaz. Üstüne üstlük zamanınızdan çalar. Üçüncü adım ise uyku ihtiyacınızı rahat ve dinlendirici bir şekilde karşılamalısınız. Yoksa uyandığınız zaman baş ağrısı, yorgunluk gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

7. Başladığınız İşi Zamanında Bitirin

Bazen binbir hevesle başladığınız bir işi yarım bırakabilir, hatta gün geçtikçe yüzüne bile bakmayabilirsiniz. Sürekli erteler, ‘amaaan neyse sonra yaparım’ der bir türlü yapmaz ve kendinizi oyalayacak başka uğraşlar bulursunuz. E haliyle ne olur? İşleriniz çoğalır. Az zamanda çok iş yapmaya bocalar durur, stresten, sıkıntıdan kendinizi yer bitirirsiniz.

İşte tam da bu durumu aşmanın en basit ve etkili çözümlerinden birisi başladığınız işin sonunu gözünüzde canlandırmaktır. O işi gerçekten bitirmeyi istiyorsanız işin sonunda üzerinizden kalkan yükü, yükün yerini alan hafifliği düşünerek kendinizi motive etmeli ve işi bitirme konusunda ısrarcı olmalısınız.

Eğer o işi bitirme konusunda hevesli değilseniz, dişinizi sıkıp işi bitirmeye odaklanın ve derin bir nefes almaya bakın. İnanın hepsinin üst üste birikmesinden daha iyidir.

8. Ertelemeyin

Ertelemek belki birçoğumuzun yaptığı en büyük hatalardan ve en çok arkasına saklandığı bahanelerden biridir. Yeri gelir yorgun hisseder ya da isteksiz olur işlerinizi bir sonraki zamana bırakırsınız. Peki sonuç ne olur? Tonla sıkışmış iş. Olmayan zamanı verimli kullanma da çabası.

Mümkün olduğunca kendinizi bu durumdan alıkoyun, frenleyin. Örneğin ufak işlerinizi ertelemek yerine zamanında yapıp ortadan kaldırın ya da yapmanız gereken büyük ve önemli bir işi son güne bırakmak yerine her gün belli aralıklarla düzenli olarak yapın. Böylece yapmanız gereken işten, harcadığınız zamandan tasarruf edecek, daha fazla verimli kullanılabilecek zaman elde edeceksiniz.

Ayrıca ertelememek bir nevi yukarıda bahsettiğim üzere başladığınız işi zamanında bitirmektir. Birbirlerini sürekli olarak tamamlarlar. İkisinden birini muhakkak uyguladığınızda bunu zaten görmüş olacaksınız.

Büşra Bulut

@busrabulut

  • Yabancı Dil Öğrenmek İsteyenlere 10 Önemli Tavsiye

  • Beden dili

    İyi Bir Konuşmacıda Bulunması Gereken 8 Özellik

  • Gerçek Hikayeleriyle Motivasyon Veren 10 Başarılı İnsanın Hikayesi

  • Sizi Başarıya Götürecek 14 Basit ve Etkili Adım

  • Ücretsiz İngilizce ve Diğer Yabancı Dilleri Öğreten 5 Site

  • Yüksek Lisans Hakkında 7 Temel Bilgi

  • Akademik Makale Nedir, Nasıl Okunmalı?