1. Hangi Festival?
Konserlerin ve o güzel günlerin tadını çıkarabilmeniz için kesinlikle sizin için uygun festivali seçmelisiniz. Ülkemizde bu sıralar çokça festival düzenlenmeye başlandı ki bu ülkemiz için çok olumlu bir gelişme.
Fakat birçok festivalin düzenlenmesini her ne kadar destekliyor olsak da bir çok festivalin olması demek hepsinin yeterli seviyede olduğu anlamına gelmiyor. 2017 yılında birçok festival, kamp alanlarının yetersizliğinden dolayı festivalcileri canından bezdirdi.
Bu yüzdendir ki gideceğiniz festivali ve festival alanın olduğu konumu çokça araştırın ve oraya gittiğinizde kötü sürprizler ile karşılaşmayın.
2. Çadır Seçimi
Hangi festivale gideceğimize karar verdiyseniz sırada diğer önemli konu çadır seçmektir. Çadır seçimi en az festival seçimi kadar önemlidir.
Kesinlikle çadırınızı seçerken ucuza kaçmayın. Ama çok pahalı çadırlar almanız da gerekmiyor. Kaç kişi kalacağınızı, nasıl bir mevsimde festivale gideceğinizi göz önünde bulundurarak çadırınızı seçin. Unutmayın kalitesiz bir çadır demek, yorgunluktan öldüğünüz bir festival gecesinde aniden bastıran yağmurda ıslanmak demek.
3. Çantanızda Bulunmaması Gerekenler
Festival alanına girişlerden önce güvenlik görevlileri tarafından “sıkı” bir aramaya tabii tutulacaksınız. Anlamak güç ama insanlar içeriye zararlı maddeler sokabilirken bizler içeriye deodorant bile sokamadık.
Maalesef içeriye deodorant ,ağrı kesici ve buna benzer kutulu ilaçlar, hazır gıdalar sokamadık. İçeriye, kamp alanında size yardımcı olması için çeşitli kesici maddeler sokmak isteyebilirsiniz fakat festival yönetimleri haklı olarak bunlara izin vermiyor. Zaten gideceğiniz festivalin sitesine girip SSS (Sıkça Sorulan Sorular) bölümüne bakacak olursanız bu tarz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
4. Çantanızda Bulunması Gerekenler
Festivale giderken neler alınmalı en önemli konulardan birisi.
Öncelikle festival alanlarında şarj noktaları oluyor fakat festivalden festivale değişmek üzere bir ücreti oluyor. Bunun için zaten kısıtlı olan bütçenizi idareli kullanmak için yanınızda powerbank bulundurmanız şart.
Onun dışında geceleri yüzlerce çadır arasında çadırınızı bulmak ve yine geceleri çadırınızı toplamak veya düzenlemek için el fenerine ihtiyacınız olacaktır.
Güneş kremini de çantanıza koymanız sizin için yararlı olacaktır. Son olarak çantanıza sabahları duşa gitmek için terlik koymanızı da tavsiye ediyorum.
5. Yardımlaşın
Bu belki de benim üzerinde en çok durduğum konulardan biri. Festival alanındaki insanlara çadır kurmalarında, çeşitli sorunlarını halletmelerinde yardımcı olabilirsiniz. Emin olun karşılığını alacaksınız.
Festival alanın dışında veya içinde olan festivalcilere alkolünüzden, yiyecek içeceğinizden ikram edebilirsiniz. İnsanlara bu şekilde davrandığınız zaman emin olun festival alanına üç arkadaşınız ile gittiyseniz birçok arkadaş edinip dönebileceğinizden emin olabilirsiniz.
6. Ekonomik Bir Festival
Eğer bir öğrenciyseniz veya bir gezginseniz, ki festival alanlarında genellikle öğrenci ve gezginlerin bulunduğunu göz önüne alırsak, ekonomik kriterler bir hayli önemli.
Festivalde birinci önceliğiniz karnınızı doyurmak olmalı. Fakat hijyenik beslenmeye de dikkat edin. Festival alanındaki stantlardan yemek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Burada yemek yerken tanınmış markaların stantlarına uğramayı tercih edebilirsiniz. Veya yemek bölümündeki tatlı teyzelerin gözlemelerini, böreklerini tercih edebilirsiniz.
Ben genellikle gözlemeci teyzelerimizi ziyaret ederek karnımı orada doyurdum. Bir diğer seçenek ise festival alanın dışındaki marketlerden kendi alışverişinizi yapmak.
7. Çılgın Kıyafetler Giyin
Ortamın neşesini arttırmak ve dikkatleri üzerinize çekmek, üstüne üstlük kendi modunuzu da yükseltmek ve festival ruhunu hissetmek için ilgi çekici ve ilginç kıyafetler giyebilirsiniz.
Peki festivallerde en çok tercih edilen çılgın kıyafetler hangileri?
Festivallerde insanları en çok eğlendiren kostüm ve maskelerin süper kahraman kostümleri ve at kafası maskeleri olduğu görülüyor. Ama mevsim ne olursa olsun çantanızda bir yağmurluk bulundurun.
8. Her Zaman Erken Davranın
Festival doğal olarak kalabalık olacağı için her konuda erken davranmaya dikkat edin. Bir grup veya sanatçının popülaritesine göre dolma süresi belirli olacaktır.
Örneğin çok popüler bir grubu en önden dinlemek istiyorsanız 1 saat, az popülariteye sahip bir grubu en önden dinlemek istiyorsanız 20 dakika önce konser alanına gitmelisiniz. Bunun dışında duş, şarj ve giriş sıralarında en erken saatte gitmeye dikkat edin.
9. DJ’lere Şans Verin
Festivallerin çok büyük bir bölümünde gece konserlerin bitiminden sonra after party adlı partiler olur ve bu partilerde genellikle DJ’ler çıkar. After party’ler belki festivalde en çok eğlendiğiniz anlar olabilir.
Özellikle Türkiye’de gittiğiniz festivallerde Kozmonot Osman, Hey Douglas gibi DJ’leri festival kadrosunda görürseniz kaçırmamanızı özellikle tavsiye ederim. Çok eğleneceğiniz anlar olmasından dolayı bu anlara da enerjinizi saklamayı unutmayın.
10. İyi Uyuyun
Tüm gün eğlenip, yoruldunuz. Çok fazla enerji harcadığınız için iyi beslenmeniz ve iyi uyumanız gerekiyor. Dikkat edelim iyi uymak diyoruz; çok fazla uyumak demiyoruz.
Zaten saat 10.00’dan sonra güneşten dolayı çok fazla uyumanız mümkün değil. Duşlardan dolayı zaten daha da erken kalkmak isteyeceksiniz. Bana kalırsa en az 4 saat uykuya vakit ayırmalısınız festivallerde. Rahat bir uyku çekmek istiyorsanız Decathlon mağazalarında satılan tanışması da kolay olan şişme yastıkları ve şişme matları tercih etmenizi kesinlikle öneririm.
11. Eşyalarınıza Dikkat Etmeyi Unutmayın
Konserlerde çok fazla hareket halinde olacağınız için telefonlarınızın, güneş gözlüklerinizin kırılmamasına dikkat edin. Yere düşürdüğünüz halde yüzlerce kişinin arasından telefonunuzu veya başka bir eşyanızı kurtarmanız oldukça zor olacaktır.
Değerli diğer eşyalarınızı da yanınızdan ayırmayın. Festival ortamında her ne kadar güvenlikler olsa da kötü niyetli kimseler çadırlarınıza girip eşyalarınızı çalabilir. Yine de çok fazla paranoyak olup aklınız sürekli çadırınızda kalmasın. Festivallerde hırsızlık olayları öyle çok da görülen olaylar değiller ama tedbirli olmakta fayda var.
12. Kendi Müzik Aletinizi Götürün
Festival alanlarında kendi müzik aletinizi götürüp insanların dikkatini çekebilirsiniz. Hem de bir müzik festivalinde müziğin sustuğu anlarda da kendi müziğinizi yapmış olursunuz.
Aslında bakarsanız yurt dışında birçok festivalde katılımcılar festivalin içinde kendi festivallerini bile düzenliyorlar eğlenme amacı ile. Festival yönetimleri de buna pek bir şey demiyor. Fakat bizde yasak kültürü çok yaygın olduğundan dolayı festivalde bile böyle şeylere muhtemelen yasak uygulayabilirler.
Not: Geride çöp dolu bir alan bırakmayın!
Yorumlar